Gå till huvudinnehållet
Young animals with Nofence collars.
Young animals with Nofence collars.
Arter, Hav & sötvatten, Naturskydd |

Innovativ naturvård med virtuella stängsel

Under 2022 har för första gången virtuella stängsel testats på nötkreatur i en hage i Sverige. Med hjälp av en app kan djurägaren bestämma inom vilket område djuren får gå, och dessutom slippa problem med fysiska stängsel. Det gör det enklare att sköta naturbetesmarker.

I stället för fysiska stängsel i landskapet får djuren ett halsband som är uppkopplat på både GPS- och telenätet. Tekniken öppnar upp för ett mer flexibelt och naturvårdsanpassat bete. Projektet är ett samarbete mellan SLU, RISE och WWF. Det ingår även som en del i de EU-finansierade forskningsprojekten Super-G (Sustainable Permanent Grassland) och Sustainimal.

WWF finansierar en studie inom projektet som undersöker hur det går att tillfälligt flytta de virtuella stängselgränserna inom hagen för att styra betet för ökad naturvårdsnytta. Inom forskningsprojektet ska också djurvälfärdsfrågor studeras för att ge ett underlag för Jordbruksverket som ska ta ställning till om tekniken ska tillåtas i Sverige.

kotte-nosar-hero-1920×960-1

Rädda naturen – bli Naturfadder

Den svenska naturen bjuder oss på en enorm artrikedom och ett viktigt skydd mot många av klimatförändringarnas konsekvenser. Men vår natur står inför allvarliga hot som ohållbart skogsbruk, övergödning och klimatförändringar. Och antalet rödlistade och hotade arter ökar. WWF arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och skydda mer av vår natur. Vi har alltid behövt naturen, men nu behöver den oss.

Senast ändrad 27/01/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se