Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2020

Vattenbufflar fick jobb som naturvårdare

vattenbufflar-vid-re.jpg

Under våren fick vattenbufflarna Ellen och Maud jobb som naturvårdare i naturreservatet Fysingen i Stockholms län, med uppdrag att beta på land och i vatten för att gynna den biologiska mångfalden. Nu har bufflarna utökat personalstyrkan med två kalvar; Elna och Hugo. Under hösten var WWF även med och finansierade inköp av tjuren Malte. Projektet är ett samarbete mellan WWF, Naturskog och Länsstyrelsen Stockholm.

Vattenbuffeln är perfekt i våtmarker

Vattenbuffeln är fenomenal på att sköta våtmarker. Den kan dyka ner och beta rötter av vass och andra växter på botten. Eftersom den gärna betar och simmar långt ut i vattnet skapar den öppningar och vassfria miljöer där många arter kan trivas

Området Fysingen är känt för sitt rika fågelliv med över 100 häckande arter och är ett populärt utflyktsmål i regionen. Men betestrycket har länge varit för svagt och vassen har därmed brett ut sig, vilket är negativt för den biologiska mångfalden. Att sköta vassbältena maskinellt är kostsamt och komplicerat. Med de nya vattenbufflarna blir skötseln både bättre och billigare. Dessutom får besökarna något annorlunda och kul att titta på.

Dela gärna:

Senast ändrad 10/02/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se