Obama och Ki-moon agerar mot illegal jakt – men vad gör Ek och Reinfeldt?

2013-09-09

Tjuvjakt och illegal handel med utrotningshotade djur ökar lavinartat och är en av de mest lukrativa illegala internationella aktiviteterna jämförbara med drog- och vapenhandeln. De välorganiserade kriminella nätverken kopplar sitt grepp om handeln med elfenben och noshörningshorn.


USA:s president Barack Obama meddelade nyligen att USA kommer att satsa stort på att bekämpa illegal handel med utrotningshotade djur, eftersom det hotar Afrikas naturliv. Att bevara skyddade djurarter som elefanter och noshörningar är angeläget både från ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter och är viktigt för alla nationer, enligt Vita Huset. Obama har tillsatt en speciell arbetsgrupp knuten till presidenten i frågor om illegal handel och han avsatt 10 miljoner US-dollar för regional och bilateral utbildning samt tekniskt bistånd i arbetet mot artskyddsbrott.


Samtidigt understryker FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i ett uttalande att den ökande handeln med elfenben hotar Centralafrikas säkerhet och fred. Och han ber FN:s säkerhetsråd att överväga sanktioner.


De internationella ligorna gör snabba nedslag med helikopter och dödar djuret, ofta i några av de stora nationalparkerna i Afrika, sågar av elefantens betar eller noshörningens horn med motorsåg och tar sig snabbt därifrån. Både betar och horn smugglas ut. För köparna finns inte i Afrika utan i Asien, där en rik växande medelklass betalar högre priser än guld eller kokain för att köpa den eftertraktade varan. Det handlar om hög vinst till låg risk. Jakten slår nya rekord varje år.


Förlorarna är de afrikanska länderna, parkvakter som dödas och några djurarter som ligger på randen till utrotning. Noshörningar har vandrat på vår jord i 60 miljoner år. Dessa uråldriga djur minskar nu kraftigt i antal. Jakten är ett hot mot deras överlevnad om inget görs snabbt.


Det handlar om fred, säkerhet och om ekonomiskt sabotage mot Afrika som håller på att förlora en av sina viktigaste naturresurser. Det handlar också om att jorden är på väg att mista några av sina mest värdefulla flaggskeppsarter – som statussymboler, souvenirer, kurer mot baksmälla, potensmedel och falska löften om mirakelkurer mot cancer.


Nästan var fjärde svensk Thailandsturist har sett elfenbenssouvenirer under sin semester, enligt en undersökning från WWF. En stor del av det olagliga elfenbenet från Afrika hamnar i Thailand, där det säljs som lagligt thailändskt elfenben från självdöda djur. 


Hur ska vi komma till rätta med detta enorma problem? Det krävs lokalt arbete av polis och tull, ett omfattande internationellt samarbete och politiskt stöd från högsta nivå.


Från att ha varit en icke-fråga för 10 år sedan har frågan om tjuvjakt och illegal handel helt plötsligt börjat diskuteras bland ledande politiker, Världsbanken och FN. Det är hög tid för Sveriges ledande politiker att markera sin inställning i frågan. Världsnaturfonden WWF uppmanar miljöminister Lena Ek, handelsminister Ewa Björling och statsminister Fredrik Reinfeldt att:


• Gör som Obama - bistå med utbildning samt tekniskt kunskap i arbetet mot artskyddsbrott. Sverige har mycket hög kompetens inom detta område, något som vi borde dela med oss av, till de länder som efterfrågar det.


• Följ USA:s exempel - bistå med ekonomiska medel. Sverige har tidigare haft en aktiv roll i att förstärka tullsamarbetet i olika delar av Afrika, men nu är pengarna slut. Avsätt omgående 10 miljoner SEK till detta.


• Ge svenska myndigheter en instruktion att aktivt arbeta med det internationella samarbetet i dessa frågor.


• Uppmana svenska turister att inte köpa elfenben. 


Sverige är förvisso ett litet land men vi har en tradition att höja vår röst och ta ställning när allvarliga frågor står på spel. Nu är det dags, svenska politiker, att agera.
 
Håkan Wirtén, generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF


Mats Forslund, expert handel med hotade arter, Världsnaturfonden WWF

 

Senast uppdaterad 2014-02-10

 

Presskontakt WWF

Kontakta WWFs pressteam!

Pressnummer: 08 - 546 575 00
E-post: press@wwf.se