Satsa på klimatfrågan om ni vill ha framtidens väljare!

Två tredjedelar av Sveriges unga uppger att partiets engagemang i klimatfrågan kommer att påverka vilket parti de kommer att rösta på, enligt en ny undersökning från Världsnaturfonden WWF.


Det är de unga som är framtiden. Politiker, lyssna på dem.

I år är det Earth Hour den 29 mars kl 20.30. Under flera års tid har halva Sveriges befolkning släckt under WWFs Earth Hour som en symbolhandling till politikerna att de ska agera i klimatfrågan. Politikerna lyssnar inte – och det händer för lite. I år är det valår och vi vill vara med och sätta klimatfrågan på den politiska agendan. Med temat de fyra klimatförstörarna: bilen, biffen, bostaden och börsen.

Enligt en ny undersökning utförd av Cint på uppdrag av Världsnaturfonden WWF, med över 1000 unga svenskar i åldern 15 - 25 år, uppger nästan tre fjärdedelar att de tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att det parti de röstar på satsar på klimatfrågan.  En klar majoritet – nästan två tredjedelar – uppger i undersökningen att partiets engagemang i klimatfrågan kommer att påverka vilket parti de röstar på.

85 procent anser att politiker och beslutsfattare generellt måste göra mer för att stoppa klimatförändringarna. Endast 6 procent vill säga till statsminister Fredrik Reinfeldt att han gör ett bra jobb för att stoppa klimatförändringarna.

Undersökningen visar att 78 procent vill att det ska vara enklare att resa klimatsmart och vill att ansvariga politiker ska göra det lättare för dem att resa med hållbar, fossilfri och bra kollektiv trafik. Det är svårt att göra klimatsmarta val när det exempelvis i dagsläget satsas stort på att bygga ut bilvägar och det ibland är mycket billigare att flyga än att ta tåget. Varför?

En majoritet av Sveriges unga vill enligt undersökningen se fler klimatsmarta menyer med mindre kött inom vård och omsorg. Över två tredjedelar vill ha vegetariska rätter två dagar i skolan, till exempel. Ändå finns det skolor som över huvud taget inte serverar vegetariska alternativ.

En stor del av våra statliga pensionspengar investeras i fossil olja, gas och kol, med enorma konsekvenser för klimat och miljö. Det är självklart att våra statliga pensionspengar borde investeras i hållbara och förnybara energilösningar och därför är det inte konstigt att en majoritet i undersökningen (67 procent) håller med om detta. Det är däremot förvånande att politikerna inte gör mer.

Klimatet är något som unga oroar sig för och tänker på väldigt ofta. Ni måste ta det på allvar om ni vill vinna deras förtroende. Klimatfrågan måste bli en valfråga. Det är den som kommer att avgöra vår världs framtid. Det är inte för sent att vända den negativa trenden. Men det börjar bli ont om tid och ni måste agera nu! Vill ni ha framtidens väljare med er är det ett hett tips.

WWFs Ungdomsråd
Mariann Eriksson, marknadschef, Världsnaturfonden WWF
Kim Jakobsson, VD, Ungdomar.se och we_change

Senast uppdaterad 2014-03-20

 

Presskontakt WWF

Kontakta WWFs pressteam!

Pressnummer: 08 - 546 575 00
E-post: press@wwf.se