Nya sensationella arter upptäckta i Sydostasien


En av de nyupptäckta arterna, Pyctonotus Hualon. Foto: Iain Woxwold

 

2010-10-06

En sju meter hög köttätande växt, en Draculafisk med stora hörntänder och en groda som låter som en syrsa. Det är några av de 145 nya arter i Mekongområdet i Sydostasien som upptäckts under det senaste året, visar en ny WWF-rapport.

Rapporten New Blood: Greater Mekong New Species Discoveries visar att tre nya arter upptäcks av forskarna varje vecka. Bland fynden märks också en flintskallig sångfågel – en bulbyl (Pycnonotus hualon) – och en fisk som använder sin sugkropp till att bita sig fast på stenarna i strömmande vatten för att förflytta sig uppströms.

Under den senaste tioårsperioden har ett stort antal forskare arbetat i de sex länderna runt Mekongfloden i Sydostasien; Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand, Vietnam och provinsen Yunnan i södra Kina. De har hittat drygt 1200 nya djur- och växtarter. Häromåret beskrevs världens största jaktspindel med ett benspann på 30 centimeter och en giftig, chockrosa tusenfoting. 

– Det är häpnadsväckande upptäckter i modern tid och fantastiskt att det går att upptäcka så många nya arter i ett område med ett sådant högt befolkningstryck, säger Allan Carlson, tropikexpert på Världsnaturfonden WWF.

Trots glädjande mångfald växer hoten. Stora arealer regnskog avverkas och 70 procent av de endemiska däggdjuren är globalt hotade. Nyligen utrotades troligen den sista javanoshörningen i Vietnam. Varje dag riskerar djur- och växtarter som ännu inte upptäckts att utrotas. Det är bråttom att skydda denna rikedom och det är inte minst viktigt att dessa frågor uppmärksammas inför den stora FN-konferensen om biologisk mångfald i Japan 18-29 oktober, säger Allan Carlson.

Bland övriga upptäckter finns fem nya däggdjursarter, två fladdermöss och tre näbbmöss, en giftig huggorm och ett helt nytt ormsläkte utan gifttänder.

– Många tror att alla nya arter hittas i skogen, men en del är redan insamlade men inte vetenskapligt beskrivna. Därför gör man också fynd i musernas byrålådor, säger Darrin Lunde från American Museum of Natural History i New York, efter att ha upptäckt en ny näbbmus i en museilåda på British Natural History Museum i London.

Rapporten tar också upp möjligheterna till finansiellt stöd för spridningsvägar och biologiska korridorer för de här värdefulla ekosystemen via den globala miljöfonden (GEF).

 

 

Om filmen 

Filmen visar det undersökta området och efter ca 1 minut den nya fågelart, som fått det engelska namnet Limestone Leaf Warbler och på svenska kalkstenslövsångare (Phylloscopus calciatilis) som nyligen har upptäckts i Vietnam och Laos. Efter ca 2,40 hör man fågelns sång. Filmen är tagen i nationalparken Phong Nha-Ke Bang. Fågeln är nära släkt med Sveriges vanligaste fågel, lövsångaren. Filmklipp av Per Alström. 

 

Fyndet gjordes av Per Alström vid ArtDatabanken, SLU Uppsala och Urban Olsson vid Göteborgs universitet samt deras samarbetspartners från Wildlife Conservation Society i Laos, BirdLife International i Indokina och Vietnamesiska vetenskapsakademin och presenterades tidigare i år.

 

Ladda ner filmklippet här »  

 

 

För mer information, kontakta:

Allan Carlson, tropikexpert, WWF

Tfn: 08-624 74 34, 070-220 38 11

 

Marie von Zeipel, pressansvarig, WWF

Tfn: 08-624 74 03, 070-629 10 77

E-post: marie.vonzeipel@wwf.se

 

 

 

Senast uppdaterad 2010-10-19

 

 

Bilder för nedladdning

Nepenthes bokorensis är en köttända växt som kan bli upp till sju meter hög. © Francois Mey

Ladda ner bild

 

Pyctonotus Hualon. Foto: Iain Woxwold

En flintskallig sångfågel, bulbyl (Pyctonotus hualon), är en av de nya arterna som forskarna upptäckt i Mekongområdet.

© Iain Woxwold

Ladda ner bild

 

Coluberoelaps nguyenvansangi. Foto: Nikolai Orlov.JPG

Det nya ormsläktet Coluberoelaps nguyenvansangi saknar gifttänder.

© Nikolai Orlov

Ladda ner bild

 


Pressbilder på fler av de nya arterna »