Eldorado med nya arter på Madagaskar 

Nyupptäckt kameleontart (Furcifer timoni) Madagaskar. Foto: Jörn Höhler / WWF-Madagaskar

 

2011-06-07

Forskare på Madagaskar har upptäckt drygt 600 arter, varav 41 däggdjur sedan 1999, enligt en ny WWF-rapport. En Tarzan-kameleont med platt näsa och en liten rödbrun muslemur finns bland nyupptäckterna.

Mellan 1999 och 2010 har totalt 615 arter upptäckts, vilket i snitt betyder en ny art per vecka. Fynden omfattar 385 växter, 42 ryggradslösa djur, 17 fiskar, 69 groddjur, 61 reptiler och 40 däggdjur enligt WWF-rapporten Treasure Island. I den har WWF ställt samman vetenskapliga upptäckter som gjorts av biologisk mångfald under ett decennium på världens fjärde största ö. 80 procent av arterna på Madagaskar lever enbart här.

– Den här rapporten är ännu ett bevis på hur unika och oersättliga de olika ekosystemen på Madagaskar är med sin mångfald av olika arter. Men den är också en dramatisk påminnelse om de ökande hoten mot denna känsliga miljö, säger Allan Carlson, expert på tropisk naturvård på Världsnaturfonden WWF i Sverige.

Bland nyupptäckterna finns Tarzan-kameleonten, en 13 centimeter lång reptil som fått sitt namn av djungelhjälten och blivit ett hopp för ökat skogsskydd. En annan karismatisk nyupptäckt är den lilla rödbruna muslemuren, en av världens minsta primater. Den väger bara väger 30 gram och liknar en av karaktärerna i storfilmen Madagaskar.

En annan spektakulär upptäckt är den magnifika Tahinapalmen, som upptäcktes på västra delen av ön och kan bli 18 meter hög. Palmen har en jättelik blomställning i mitten av kronan men sedan den blommat och gett frukt kollapsar den och dör.

Många av de spännande och färgstarka varelserna lever idag under stark press. Madagaskars unika livsmiljöer står inför många hot där avskogningen är ett av de allvarligaste. Ön har redan förlorat 90 procent av sin ursprungliga skog.

WWF, som arbetat på Madagaskar i 47 år, har som mål att få till stånd ett representativt nätverk av skyddade områden och att främja en hållbar försörjning för lokalbefolkningen.

– Ett starkare skydd av skogen och en mer hållbar konsumtion av timmer är viktigt för framtiden, säger Allan Carlson.

 


 

För mer information, kontakta:

Allan Carlson, expert, tropisk naturvård, WWF

Tfn: 070-220 38 11

Marie von Zeipel, pressansvarig, WWF

Tfn: 08-624 74 03, 070-629 10 77

E-post: marie.vonzeipel@wwf.se

 

 

 

 

Senast uppdaterad 2011-06-07

Bilder för nedladdning

En av de nyupptäckta arterna på Madagaskar är en muslemurart (Microcebus berthae).

© Louise Jasper / WWF-Madagaskar

Ladda ner bilden

 

Den nyupptäckta "Tarzan-kameleonten" (Calumma tarzan), Madagaskar.

© Mark Creeten / WWF-Madagaskar

Ladda ner bilden

 

Nyupptäckt kameleontart (Furcifer timoni), Madagaskar.

© Jörn Höhler / WWF-Madagaskar

Ladda ner bilden

 


Fler bilder för nedladdning »