Köttguiden 2016: Antibiotikaresistensen ökar - undvik importkött och välj mer vegetariskt

2016-05-30

I dag släpper WWF Köttguiden 2016. Nytt för i år är större fokus på protein från växtriket samt antibiotika som kriterium. Guiden visar att konsumenter bör välja bort det importerade kycklingköttet och att det svenska köttet faller väl ut i guidens bedömningar.

 

- Vi måste minst halvera köttätandet om vi ska klara av att leva inom ramarna för vad planeten tål. En hållbar kost förutsätter att vi äter mer protein från växtriket och att de som äter kött väljer mindre men bättre kött. Vi gör en god gärning för planeten när vi väljer bort importerat kött och satsar på mer vego, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

 

I årets Köttguide från WWF finns en rad nyheter och förändringar. Ett femte kriterium antibiotika kompletterar de fyra tidigare kriterierna om biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och klimat. Tillsammans ger kriterierna en samlad bedömning om köttet eller annat proteinlivsmedel får grönt, gult eller rött ljus i köttguiden.

 

- I många länder är det tyvärr fortfarande tillåtet att ge antibiotika till djur som tillväxtfrämjande eller i förebyggande syfte och det leder till ökad antibiotikaresistens. Dåliga exempel som når oss i butik eller på restaurang är det asiatiska kycklingköttet och nötköttet från USA som vi helt enkelt borde välja bort, säger Anna Richert sakkunnig hållbar mat på WWF.

 

Enligt WHO används det globalt sett mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. En för frikostig antibiotikaanvändning kan leda till att bakterier blir resistenta mot fortsatt behandling och att mediciner till såväl människor som djur förlorar sin effekt.

 

I årets Köttguide visas att importerat EU-ekologiskt kött i många fall inte lever upp till grönt ljus. Det svenska EU-ekologiska köttet får en högre bedömning tack vare de mer omfattande djurvälfärdskraven som finns i Sverige.

 

Flera nya vegetariska och veganska produkter har också förts in i årets köttguide.. Alla proteinlivsmedel från växtriket får grönt ljus och är bra alternativ för en hållbar och hälsosam kost.

 

Bakgrund köttätande i världen:

Den ökande köttkonsumtionen och det sätt som många köttdjur föds upp är en av vår tids stora miljöutmaningar. I Sverige har vi dubblerat vårt köttätande sedan 1970-talet. Globalt ökar köttkonsumtionen stadigt men i Sverige finns tecken på att konsumtionen planat ut. Köttproduktion och konsumtion står för nästan 15 procent av de globala klimatgasutsläppen.

 

Köttguidens bedömningar

Grönt: ät måttligt

Gult: var försiktig

Rött: undvik

 

För frågor, kontakta:

Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, mobil 0705-65 45 15
Anna Richert, sakkunnig hållbar mat, WWF, 070-637 68 78, anna.richert@wwf.se

Madeleine van der Veer, PR & Policy Manager WWF, 070-2924412,

 

Senast uppdaterad 2016-05-30

Köttguiden från WWF

 

Köttguiden i lång version

Köttguiden i miniformat 

 

Köttguiden som app

Köttguiden som app

Köttguiden finns även som mobilapp för Android och iPhone.

Ladda ner Köttguiden app


Allt om Köttguiden

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött. Läs mer på:
wwf.se/kottguiden

Pressbilder köttguiden

Omslaget på Köttguiden 2016

Ladda ner högupplöst

 

Köttguiden 2016 som app

Ladda ner högupplöst

 

Illustration alternativ till kött

Ladda ner högupplöst

 

Illustration kossa

Ladda ner högupplöst

 

Illustration gris

Ladda ner högupplöst

 

Illustrationer: Cecilia Björnekull

 

Gris. Foto: Ola Jennersten

Gris, Enköping. Foto: Ola Jennersten

Ladda ner högupplöst

 

Ko, Gräsö. Foto: Ola Jennersten

Ko från Gräsö. Foto: Ola Jennersten

Ladda ner högupplöst

 

Anna Richert. Foto: Birgit Leistmann-Walsh

Anna Richert, sakkunnig hållbar mat. Foto: Birgit Leistmann-Walsh

Ladda ner högupplöst