Steve Morello WWF-Canon.

Schimpans

Schimpans (Pan troglodytes)

schimpansunge  i Gome NP Tanzania naturepl.com Anup Shah WWF Canon


Schimpanser lever i en mångfald av skogsbiotoper i västra och centrala Afrika. Idag finns schimpanser i glesa skogssavanner, i gräs-skogsmosaiker och inne i regnskog. Schimpanser kan leva i bergs-regnskogar upp till ca 3000 m höjd. Det finns fyra underarter och utbredningsområdet sträcker sig idag över 21 länder. Man skiljer de olika underarterna åt bla på färgen i ansiktet. Den västliga schimpansen har ett rosafärgat ansikte som mörknar med åldern. Den centrala schimpansens har ett mörkare ansikte som är mer svart pigmenterat. Den östliga arten har ett brons/koppar färgat ansikte den har dessutom längre hår. Totalt finns det högst 100 000 - 200 000 vilda schimpanser kvar.

 

Västlig schimpans (Pan troglodytes versus)

Status: Hotad

Underarten hade en gång ett stort utbredningsområde som täckte 13 länder, men har under de senaste åren utrotats i 4 länder. Idag finner man denna underart från Senegal till Nigerfloden. De största populationerna finns i Elfenbenskusten och i Guinea. Arten har idag en fläckvis förekomst  vilket reflekterar den kraftiga fragmenteringen av regnskog i denna del av Afrika.

 

Nigeriansk schimpans (Pan troglodytes vellerosus)

Status. Hotad
Den Nigerianska schimpansen har det minsta utbredningsområdet av alla underarter. Den finns i en mycket begränsat gränsområde mellan Nigeria och Kamerun.

 

Central Schimpans (Pan troglodytes troglodytes)

Status: Hotad

Huvudutbredningsområdet är Kamerun, Gabon, Congo. Den centrala Schimpansen hotas av illegal jakt på bushmeat och ebolaviruset. Forskare bedömer att antal individer minskar snabbt.


Östlig Schimpans (Pan troglodytes schweinfurthii)

Status: Hotad

Utbredningsområde från Central Afrikanska republiken ner över Congo , Rwanda, Burundi, Uganda och Tanzania. Detta är den till antal talrikaste underarten och den med det största utbredningsområdet.

Tillbaka till kartan

 

Senast uppdaterad 2017-12-11

 

Fakta tropikskogar