Stoppa den illegala djurhandeln

2012-09-07

WWF lanserar nu en global kampanj mot illegal handel med vilda djur och efterfrågan på olagliga produkter av djurdelar. Handeln med elfenben, noshörningshorn och tigerdelar på den asiatiska marknaden riskerar att krympa arterna till utrotningens gräns. 

– Vi måste agera nu medan vi fortfarande kan rädda noshörningar, tigrar och elefanter. Regeringarna måste ta krafttag innan de helt tappar greppet. Artskydd är inte längre en fråga för naturvårdsorganisationer utan handlar om nationernas säkerhet. Tjuvjakten drivs ofta av kriminella syndikat som förutom olaglig handel med vilda djur också är inblandade i mord, narkotikahandel, vapenhandel och till och med terrorism, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.


Illegal jakt har ökat dramatiskt de senaste 20 åren och hotar nu flera av världens flaggskeppsarter. Bara i år har 373 noshörningar dödats av tjuvjägare i Sydafrika för att illegalt smugglas till den asiatiska marknaden, bland annat i Vietnam, Thailand och Kina. Tjuvjakten på noshörningshorn har ökat mer än 3000 procent de senaste fem åren.

 

– Noshörningshorn säljs som botemedel mot cancer och andra dödliga sjukdomar och för att kurera baksmälla. Det är djupt tragiskt och bygger på okunskap, säger Allan Carlson, global artexpert på WWF med lång erfarenhet från naturskyddsarbete i bland annat Afrika.

 

Förra året slog tjuvjakten på elfenben rekord i Afrika med uppemot 20 000 dödade elefanter. De illegala elfenbenen forslas sedan till bland annat Taiwan, Thailand och Kina.

 

Under de senaste 100 åren har världen förlorat 97 procent av sina vilda tigrar – varav fyra underarter är utrotade. Cirka 3 200 tigrar finns kvar i det vilda. Illegal jakt handel är den största orsaken bakom nedgången. Skinn av åtta tigrar beslagtogs nyligen i Ryssland däribland fyra från årsungar mindre än två månader gamla. I Bangladesh finns ett fall med tre tigerungar där myndighetspersoner är inblandade.

 

Olaglig handel med vilda djur är en oerhört lukrativ marknad som omsätter nästan 65 miljarder kronor per år globalt. Många regeringar ser mellan fingrarna.

 

– Vi måste skydda rättsstaten, öka stödet till parkvakterna och få ett slut på en olaglig handel som riskerar att destabilisera den nationella säkerheten och utrota vår tids mest karismatiska djur, säger Allan Carlson.

 

WWF arbetar tillsammans med övervakningsorganet Traffic i en global kampanj för att få regeringar att ta krafttag mot artskyddsbrott. I Sverige ska WWF i samarbete med resebranschen få Thailandsresenärer att inte köpa hotade elfenbenssouvenirer.

    

 

Om filmen:

Söndagen 12 augusti kunde Världsnaturfonden WWF avslöja i en ny, skrämmande videofilm den brutala masslakten på hundratals elefanter i Kamerun.

Mer information hittar du här

  


Fakta om WWFs kampanj: Stoppa den illegala djurhandeln

WWF startar under hösten 2012 och våren 2013 en världsomspännande kampanj i samarbete med övervakningsorganet Traffic som riktas mot den illegala djurhandeln. WWF kommer att:

  • Arbeta för att fler länder sätter in kraftfulla åtgärder mot illegal jakt.
  • Arbeta för att lagstiftning och kontroll när det gäller handeln med CITES-listade arter utformas på ett effektiv sätt så att den illegala handeln kan minskas.
  • Se till att illegal djurhandel bekämpas genom effektiva och avskräckande straff, minskad efterfrågan och stärkt lagstiftning.
  • Informera och utbilda parkvakter, polis och tull.
  • Stödja regeringar i de berörda länderna för insatser mot brottsligheten och väcka internationell opinion.
  • Informera om konsekvenserna av illegal djurhandel på lokal och global nivå.
  • Få svenska Thailandsturister att inte köpa souvenirer av elfenben

 


För frågor, kontakta:

Ola Jennersten, naturvårdsexpert WWF, 08-624 74 32, 070-555 14 02
Allan Carlson, naturvårdsexpert WWF, 070-220 38 11
Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF, 0705-65 45 15
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77

 

Senast uppdaterad 2012-09-07

 

 

Bilder för nedladdning

Ben och skalle av indisk tiger (Panthera tigris) som konfiskerats.
© naturepl.com / Vivek Menon / WWF-Canon

Ladda ner bilden

 

 

 

Elfenben som konfiskerats i Gabon av en antitjuvjaktspatrull som patrullerat med helikopter.
© WWF-Canon / James Morgan

Ladda ner bilden

 

 

Spetsnoshörning (Diceros bicornis), Kenya.
© naturepl.com / Visuals Unlimited / WWF-Canon

Ladda ner bilden

Olaglig handel med vilda djur:

Olaglig handel med vilda djur är en oerhört lukrativ marknad som omsätter nästan 65 miljarder kronor per år globalt. Den illegala jakten har ökat dramatiskt de senaste 20 åren och hotar nu flera av världens flaggskeppsarter. Förutom i Ryssland pågår ett fall med tre tigerungar i Bangladesh där myndighetspersoner är inblandade.