Sluta shoppa - bli stilsmart

Hon är den trendiga modeskribenten som bytte impulsköp och shoppingrundor mot handarbete och Wear Your Love-partyn. I boken Modemanifestet berättar Sofia Hedström om sin 365 dagars shoppingdetox  - och ger vägledning till alla som vill haka på.
- Shoppinghysterin är varken bra för oss själva eller för miljön, säger hon.
 

Känslan av obehag hade kommit smygande. Att ständigt köpa nya plagg var inte hållbart ur vare sig ett ekonomiskt, miljömässigt eller känslomässigt perspektiv.

 

Därför bestämde sig modejournalisten Sofia Hedström en dag för att inte shoppa kläder på 365 dagar, och skriva om sina erfarenheter.


- Vi lever i en tid som präglas av snabbmode och shoppingkickar. Kläder har aldrig varit billigare och shopping har aldrig varit ett mer populärt fritidsintresse, vilket har gett oss överviktiga garderober utan direkt näringsvärde. Shoppinghysterin är varken bra för oss själva eller för miljön och jag hade under flera år känt ett behov av att inte bara se kläder som trendiga objekt med bäst-före-datum. Jag älskar stil och shoppingdetoxen fick mig att verkligen uppskatta mode på ett helt nytt sätt, förklarar hon per mail från New York (Williamsburg) där hon är bosatt.

 

Från modeslav till stilsmart

Sagt och gjort. Tillsammans med fotografen Anna Schori satte hon igång. Och det blev mer än bara ännu en självbiografisk berättelse om köpstopp. Resultatet är underhållande, inspirerande och lärorikt. Men Modemanifestet är framför allt en programförklaring, som vill få världens modeintresserade att ändra förhållningssätt till mode och stil. Att bli stilsmarta i stället för modeslavar.

 

Anna Schori har fotat och Sofia Hedström skrivit Modemanifestet.Boken bjuder på en hel del dråpliga situationer, som när Sofia Hedström är på modevecka i Milano och mot slutet oväntat blir erbjuden en intervju med chefen för Versace.

 

I modevärlden är det en dödssynd att bära samma kläder två dagar i rad, och ombytena är slut, så vad göra? Resolut klipper hon av ärmarna på en paljettskimrande body och bär den tillsammans med ett par shorts.


"Jag får uppmuntrande komplimanger och intervjun förlängs med 45 minuter", skriver hon.


Men det går inte alltid på räls. Under detoxen tar Sofias förhållande slut, och hon reagerar som alltid med att försöka shoppa sig glad. Först i kassakön tar hon sitt förnuft till fånga och hänger tillbaka kjolen hon tänkt trösta sig med.


- I stället gick jag hem och sorterade bort alla plagg jag fått av mannen i fråga. Både jag och min garderob mådde bättre efter det, berättar hon.


Shoppingdetox är något för alla

Det är inspirerade att följa hur hon botaniserar i sin egen (välfyllda) garderob, rensar ut, syr och fixar om, och sakta men säkert hittar tillbaka till sin borttappade stil. Men för andra som inte har så mycket kläder från början är det väl inte lika lätt?


Sofia Hedström menar ändå att alla svenskar inte bara kan – utan borde - göra en detox.

 

- Det finns en hel del statistik över hur mycket kläder vi svenskar konsumerar varje år, en del säger 24 kilo medan andra ligger på 15-20 kilo. Oavsett så är det en enorm kvantitet som pekar på att garderobsfetman är väl utbredd. Jag tror att de flesta svenskar behöver göra den stilsmarta shoppingdetoxen. Det kommer att vara enklare för vissa och svårare för andra, men nog inte handla speciellt mycket om hur välfylld garderob man har utan snarare om modeberoende, säger Sofia Hedström.


Många har redan rensat ut och lever som du – de byter, lånar, syr om och shoppar på sin höjd begagnat. Varför ska de läsa Modemanifestet?


Sofia svarar att boken riktar sig till både de redan stilsmarta och dem som längtar efter ett nytt förhållningssätt till mode.


- Om man redan är miljömedveten och stilsmart kan jag garantera att Kokboken för kläder är till hjälp. Vi har samlat 51 handfasta recept på hur man kan förnya och förändra sina kläder, från stilsmarta i hela världen som vi träffat när vi rest runt. De visar bland annat hur man kan göra om en läderjacka till ett förkläde, en skjorta till ett par byxor och om varför man ska gräva ned sina t-shirtar i jorden.

 Oförstående omgivning

 

Sofias omgivning jublade knappast över förändringen, åtminstone inte i början. I boken berättar hon om vänner som rentav försökte lura in henne i butiker. Men med tiden lyckades hon få med sig många av dem och nu sprider sig Modemanifestet över jorden.


- Numera får min lillasyster dåligt samvete så fort hon går in på H&M och många av mina kompisar har gjort kortare detoxer. Vi har även lagt upp en Facebookgrupp som heter Modemanifestets shoppingdetox, för alla som vill prova. Modemanifestet och shoppingdetoxen förändrade mitt liv och självklart pratar jag om stilsmarthet med alla jag träffar, säger Sofia Hedström.

 


Sofia med sin stora inspirationskälla - stilsmarta modeskaparen Vivienne Westwood. Foto: privat


Hur har den här resan påverkat dig?


- Jag har fått tillbaka min passion för kläder. Numera pysslar jag med det jag har, men Anna (bokens fotograf Anna Schori) och jag anordnar också Wear Your Love fester tillsammans med gänget Sewing Social som lagar festdeltagares kläder under tiden som vi fotograferar människor och deras klädminnen. Och vi jobbar med flera andra projekt för att sprida budskapet: att det är vi konsumenter som har modemakten!


Men du skriver att du har 71 klänningar – har du verkligen detoxat klart?!


- Jag bär kjol eller klänning varje dag. När jag gjorde Modemanifestets garderobsinventering kom jag fram till att klänningar är en av mina svagheter, precis som strumpbyxor. Idag har jag 74 klänningar. Jag har nästan inte köpt någonting trots att detoxen var över första augusti, men en vintageklänning har jag införskaffat, en klänning fick jag på en klädbytarfest och ytterligare en ärvde jag av en fantastisk gammal dam som själv sytt upp kreationen på 40-talet.


Du har gjort om massor med plagg - vilka omgörningar är du mest nöjd med?


- Herregud vad svårt. Jag missbrukar strumpbyxor och maximerar alltid deras användning genom att göra om dem till löpartajts, sedan hårband och till slut dammtrasor. Den senaste tiden har jag klippt av tre klänningar och gjort om till toppar (vilket faktiskt betyder att jag fortfarande har 71 klänningar, inte 74!), men veckans höjdpunkt var när jag hittade ett sätt att använda en rem från en handväska som ett bälte. Möjligheterna finns i garderoben, man måste bara stirra tillräckligt länge på det man har.

Text: Elin Dunås Foton: Norstedts samt privat

 

Senast uppdaterad 2013-09-25

 

 

Nyfiken på Modemanifestet?

 

Provläs ett avsnitt här


Modemanifestet
Norstedts, 2011
Sofia Hedtsröm och Anna Schori
ISBN: 978-91-1-303058-6

Min Vardag

Hitta inspirerande
exempel på hur man kan leva mer hållbart, och skaffa dig koll på de senaste trenderna inom grön livsstil.

 

Skogen visar vägen ut ur stressen

Forskning visar att skogen kan göra oss mindre stressade. Vi testar om det funkar och hänger med på en tur ute i de värmländska skogarna.

Naturgúiden Olle Kvarnbäck leder turen

 

Så rensar du ut hemma

Trångt och rörigt hemma? Frigör plats genom att rensa ut! Men var snäll mot dig själv och låt det ta tid - gärna ett helt år!
Bästa rensar-tipsen

 

Fördel tågsemester

 

Tycker du att resan är vägen, inte bara målet? Prova att tågsemestera!
Phillip Weiss ger råd

 

"Bättre utan bil"

Lena Nilsson i Göteborg

Bor man nära stan är en bil mest till besvär. Så resonerar Lena Nilsson och Palle Lilja, som båda gjort sig av med bilen.

Skönt ta sig fram för egen maskin

 

 

Hållbar garderob på dina villkor

Nej, du behöver inte vara minimalist för att få till en hållbar garderob!
Johanna Nilsson tipsar

 

Här blomstrar gåvoekonomin

Gåvoekonomi är en global rörelse där vi ger bort och delar varor och tjänster för att spara både pengar och miljö.

I Värmland puttrar det av initiativ 

 

Läs fler artiklar ur arkivet