Tillstånd i Sverige
- NT
Nära hotad (Near Threatened)
En art förs till kategorin Nära hotad om den inte uppfyller något av kriterierna för vare sig Akut hotad, Starkt hotad eller Sårbar, men är nära att uppfylla kriterierna för någon av dessa kategorier nu eller i en nära framtid.
Antal i det vilda (år 2023 i Sverige)
2 500
Källa: Artdatabanken
-
Vetenskapligt namn
Ursus arctos
-
Storlek och livslängd
Kroppslängd: 100–280 cm
Mankhöjd: upp till 135 cm
Vikt: 60-100 kg (hona) och 100-340 kg (hane)
Livslängd: 30-40 år -
Utbredning
i Sverige – mellersta och norra Sverige, med långsam spridning söderut. Björnstammen i Norge är betydligt svagare än den svenska, medan den är starkare i Finland.
Björn är toppredator, alltså överst i näringskedjan, och spelar en viktig roll i ekosystemet. Björnen, precis som andra stora rovdjur, lämnar matrester åt mindre arter och skapar bättre förutsättningar för andra djur att klara sig ute i naturen. Björn bidrar också till att reglera älgstammen, då mer än var femte älgkalv kan tas av björn under kalvningssäsongen. Det kan i sin tur leda till att älgpopulationen blir friskare och starkare på längre sikt. Spillning från björnar, som innehåller näringsämnen, fungerar som substrat för olika grupper av insekter, svampar och smådjur.
Visste du att:
Ser sämre än människor
Att björnen står på bakbenen betyder inte att den är aggressiv. Den försöker bara se bättre och förstå situationen. Björnar har nämligen ett mer begränsat färgseende och mindre synskärpa, kompenserat av sitt skarpa luktsinne och hörsel. De har däremot ett bättre nattseende än människor tack vare fler stavar i ögonen.
Svenska björnar går ur idet i april-maj
Enligt gammal folktro kikar björnar ut ur sina ide på Tiburtius-dagen, den 14 april. Det är en symbolisk händelse som markerar vårens ankomst och björnarnas återkomst till aktivitet efter vinterdvalan.
Björnar är naturligt skygga
Björnar är naturligt skygga eftersom de har utvecklat ett försiktigt beteende för att undvika faror och konflikter, vilket har hjälpt dem överleva och undvika hot i det vilda. Vi ska aldrig lämna skräp eller matrester på vägen, vid rastplatsen eller nära bebyggelse. Det kan locka björnen till bebyggelsen och eventuellt skapa farliga möten.
Så många björnar finns i Sverige
Idag finns det 2 900 björnar i det vilda, enligt den senaste björninventeringen från 2017. Vart femte år genomförs en nationell beräkning av den totala björnpopulationen i Sverige.
Björnen räknas genom spillningsinventering. Insamlandet av björnspillning görs av jägare och andra aktörer under hösten. Sedan 2019 ansvarar Naturhistoriska Riksmuseet för koordinering av björninventeringen. Naturvårdsverket har beslutat att referensvärdet för den svenska björnstammen är 1 400 björnar. Detta är en miniminivå som inte får underskridas. Åtgärder för att bevara och skydda dess livsmiljö, minska konflikter med människor och förhindra illegal jakt kommer fortsätta att vara viktiga komponenter i bevarandestrategin för brunbjörnen i Sverige.
Läs mer om björninventeringen.
Vad gör WWF?
WWF stödjer ett pilotprojekt där Gävleborg länsstyrelse försöker kartlägga DNA av björnar på återkommande skadeplatser nära människor. Björnar har gott matminne. När björn välter soptunnor, river ensilagebalar och bikupor, kommer den vara mindre skygg. Det riskerar att öka rädslan hos människor som bor i området.
Med hjälp av topsning av skadeplatser (till ex fågelbord) vill man fastställa om det är ett spontant beteende eller finns det faktorer som tyder på upplärning. Projektresultat kommer att hjälpa länsstyrelsen ta fram relevanta förebyggande åtgärder. Det bidrar till bättre samexistens mellan björnar och människor.
Upplandstiftelsen i samverkan med Biotopia har beviljats medel till en rovdjursutställning med tillhörande aktiviteter, som förväntas ge en ökad förståelse om stora rovdjur hos allmänheten, skolbarn och SFI-studerande. Inom projektet planeras årligen en återkommande utställning på Biotopia i Uppsala, tre korta djurfilmer, ett häfte för SFI-studerande, rovdjurslådor, spårutflykter och samtalskvällar.
BLI NATURFADDER
Hjälp oss skydda hotade arter och rädda svensk natur genom att:
-
Skydda minst 30 % av svensk natur till år 2030
-
Arbeta för ett hållbart skogs- och jordbruk
-
Återskapa naturtyper