Restaurangen som vill göra skillnad

Tänk dig en restaurang som poppar upp där det bäst passar dig. Och där de många grönsakerna på menyn odlas intill ett flerfamiljshus. En sådan driver Peter Streijffert från Umeå. Men hans ambition är större än så: han vill rädda världen!

 

 Peter Streijffert Foto: Lars Södergran

 

Nu finns restaurangen inte precis i Umeå, utan i en Stockholmsförort där Peter Streijffert odlar på bakgården. Och det var med odlingarna hela idén med den uppoppande restaurangen startade.

– Det kan låta som en skröna, men jag hade folk på besök som förundrades över hur mycket grönsaker här fanns att skörda. Skulle jag verkligen äta upp allting själv? Jag svarade att jag skulle göra event och laga mat. ”När då?”, undrade de, och så bestämde vi ”nästa söndag”.


Startade sommaren 2015

Peters Pop Up Foto: Lars SödergranBasen i maten är odlingarna på gården, där Peter dock mötte en hel del stenar och hård jord när han började gräva. Därför ter sig odlingsbäddarna som slingrande vattendrag.  Här kommer det om några månader att komma upp chili, tomat, fänkål, bondbönor, ärtor, rädisor, svartkål, grönkål och potatis – totalt ett 50-tal olika grönsaker. Självklart utan bekämpningsmedel eller konstgödsel.

Vi träffar Peter en vinterdag när snön ligger i ett distinkt lager över odlingarna, men han visar bilder på hur det ser ut andra delar av året: lummigt, grönt och lockande.

 

Vill rädda världen

 

Trädgård Foto: Peter Streijffert

Peter är i grunden kock med ett starkt odlingsintresse. Restaurangen är en viktig del i ett folkbildnings- och inspirationsprojekt, där även föreläsningar och kurser ingår.
 

 – Det här är ett projekt med extremt höga ambitioner. Jag vill rädda världen! Kanske är jag naiv, men jag har alltid haft uppfattningen att jag kan påverka, att alla individer kan påverka. Man spelar ner sig själv om man säger ”Vad kan jag göra, vad spelar det för roll?” Jag tänker precis tvärtom, säger han och fortsätter:

– Jag vill visa hur råvarorna växer, hur goda de blir när man odlar själv och att det faktiskt går utmärkt att odla dem själv. Tänk om alla gjorde såhär på sina bakgårdar! Vilken skillnad det skulle göra, för den bilologiska mångfalden, för humlor och bin, för att minska klimatpåverkan och utsläpp och inte minst att utveckla de dolda lokala rikedomarna.


Självförsörjande städer?

En studie från Sveriges Lantbruksuniversitet visar också att ökad lokal odling i vissa fall skulle kunna ge helt självförsörjande svenska städer. Om man odlade på 5–14 procent av staden Malmös odlingsbara marker skulle det kunna täcka hela Malmös behov av grönsaker, enligt studien Stadsodlingens potential i Malmö stad.


Zucchini och bönor– Det är dessutom mycket bättre för miljön att odla i små enheter, utan bekämpningsmedel, utan konstgödsel. Vackert blir det också, säger Peter och berättar att han inspirerat många odlare i det närbelägna koloniområdet att börja odla mer mat och inte bara blommor.

– Det fina är att man kan odla mat utan att behöva avstå från blommor, för grönsakerna blommar också. Till exempel ärtväxter, bönor, krasse, kronärtskocka, zucchini, fänkål...

Peter vill med sin restaurang och sina kurser inspirera till både mer odling av mat, minskat svinn och fler gröna rätter på våra matbord.


 

– Jag vill inte komma med pekpinnar, utan snarare visa på alternativen, och köttätare som äter mina vegetariska rätter brukar tycka att det är jättegott. Jag serverar även kött om så önskas, men mer som ett tillbehör.
 

Viktigt vara snäll


På frågan om hans matlagning är inspirerad av något särskilt kök, svarar han först nej, men säger sedan ”det italienska”.

– Jag satsar hårt på zucchini för att få fram blommor som jag kan fritera och bjuda på, det är en av mina honnörsgrejer. Och zucchiniblommor finns inte att köpa vad jag sett, så vill man laga det får man odla själv.

Till den som vill börja odla själv har Peter ett gott råd.
– Var snäll mot dig själv! Säg inte till dig själv att du är så j-a kass på att odla. Ta däremot i och sätt fler plantor än du kanske hade tänkt dig, så kommer det att bli bra ändå.

Peter på sommaren Foto: Lars Hallström
Sugen på att börja odla? Se alla Peters odlingstips i rutan!

 


Få mer inspiration på:
http://hammarbygatuodling.weebly.com

www.facebook.com/petersekologiska

 

Text: Elin Dunås

 

 

 

 

Senast uppdaterad 2017-03-01

5 odlingstips

 1. Bor du i lägenhet och vill börja odla på gården? Prata först med bostadsbolaget eller grannarna och få dem med på banan.

2. Ta i! Tänker du 5 tomatplantor, sätt 20! Tänker du en odlingsbädd på 2 meter, gör 4! Allt kommer inte att överleva.

3. Täckkompostera med gräs och löv när plantorna kommit upp cirka 10 cm. Maskarna och alla mikroorganismer i jorden älskar det och kan göra sitt jobb så mycket bättre. Gräv inte, utan hjälp maskarna göra jobbet istället.

4. Var inte rädd för att göra fel. Det kommer att gå fel ibland, så är det bara!

5. Det är därför du ska ta i! För även om rådjur och mördarsniglar kommer och äter, får du ändå mycket mat kvar.

 

Recept

Fiori di zuccha
(4 portioner)

Fiori di zuccha Foto: Lars Hallström

Rapsolja att fritera i
10 zucchiniblommor
7 färska salviablad
2 lökar
1 ägg
2 dl dinkelmjöl
2 dl iskallt sodavatten eller annat bubbelvatten
1 nypa salt
Flingsalt och citron till servering

Skölj rent blommorna och skaka försiktigt av vattnet. Vispa ihop mjöl, sodavatten och ägg till en smet.
Konsistensen ska vara ungefär som en våffelsmet, smaksätt med lite salt.
Lägg ut ett dubbelt lager av hushållspapper för blommorna att rinna av på efter fritering.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad stekpanna eller kastrull till 180 grader.
Skär löken i klyftor. Doppa grönsakerna i smeten och fritera tills de är gyllene. Fritera i omgångar och använd gärna en kökspincett och hålslev för att jobba smidigt. Låt överflödig olja rinna av på hushållspappret. Servera med citron och salt.

Indisk vegetarisk Kormagryta
(4 portioner)

Indisk korma Foto: Lars Hallström


1 blomkålshuvud
2 gula lökar
1 näve haricots verts
1 burk kokosmjölk
5 cm ingefära
1 msk curry
1 msk garam masala
Salt och peppar

Tillaga i gryta. Hacka och fräs löken. Bryt blomkålen i små bitar och rör ner i grytan tillsammans med alla övriga ingredienser utom kokosmjölken och haricots verts. Sjud försiktigt i 20 min. Häll i kokosmjölken och haricots verts och sjud ytterligare 10 min. 


Servera med glasnudlar.

 

Ät rätt för miljön och hälsan

  • Mat står för cirka 25 procent av människans klimatpåverkan.
  • Mat orsakar även miljöproblem som minskad biologisk mångfald, övergödning och utarmning av planetens resurser.
  • Produktion och konsumtion av mat har viktiga sociala hållbarhetsaspekter – en levande landsbygd, kulturella vanor kopplade till måltiden och frågan om rättvis fördelning.
  • WWF arbetar för att säkra en rättvis tillgång till hälsosam mat för alla, inom gränserna för en planet.
  • Bidra genom att göra kloka matval som är bra för både kropp och miljö. Ät mindre men bättre kött och mer baljväxter, grönsaker och fullkorn; ät varierat; släng mindre; ät miljöcertifierat, minska på socker och salt.

Läs mer på www.wwf.se/mat