Dags för rena pensioner

Visste du att du är med och finansierar olja och kol – med dina pensionspengar? Det är dags att sätta ned foten och visa att detta inte är okej, menar nu flera röster, till exempel studenten Christopher Eriksson.


Du är miljömedveten, handlar ekologiskt och skänker kanske en slant då och då till någon naturvårdsorganisation. Samtidigt bidrar du med 150 kronor per månad till världens största fossilbolag, alltså bolag vars affärsidé är att utvinna kol och olja.

Ja, så är fallet om du tjänar 30 000 kronor i månaden. Då går cirka 150 kronor per månad av din allmänna pension till olja och kol. Så investerar nämligen AP-fonderna en del av dina pengar, utan att du kan påverka placeringen över huvud taget.


– Många vet inte om att det förhåller sig såhär, det är dags att pensionsspararna blir informerade, säger Magnus Emfel, senior advisor Green Finance, WWF International.

Just det här är svårt att påverka på kort sikt, och något som WWF jobbar för att förändra.

Men redan idag kan du påverka den del som kallas premiepensionen, som du själv är med och placerar, nämligen 2,5 procent av din lön. Om du tillhör soffliggarna som inte gjort något aktivt val investeras det mesta av de pengarna också i fossilbolag, eftersom de hamnar i sjunde AP-fonden. Men du kan välja något bättre, åtminstone i teorin...

Studenten Christopher Eriksson är 27 år och började nyligen intressera sig för placeringen av sina egna pensionspengar. Det visade sig vara en riktig djungel.

 

Christopher Eriksson, foto: Elin Dunås

 

– Jag har ägnat tre hela dagar åt att granska de fonder som är knutna till Pensionsmyndigheten. Det borde finnas ett enkelt sätt att kolla upp det här, säger han när vi ses.

Magnus Emfel känner igen problematiken.

– Det är svårt att hitta bra fonder. Det går att hitta enstaka fossilfria fonder om man verkligen letar, men de flesta är en blandning av olika index, och det är svårt att kontrollera vad de verkligen består av. Men  faktum är att index- och blandfonder i princip alltid innehåller fossilenergibolag, förklarar han.

Premiepensionens 2,5 procent kan du alltså välja själv, men det är det många som inte gjort. 2,9 miljoner av svenskarna har inte gjort något aktivt pensionsval. Därtill kommer tjänstepensionen via arbetsgivaren,  och kanske har du även ett privat pensionssparande? Men det är snårigt, och finns inte mycket bra att välja mellan.

– AP-fonderna är inte unika i att investera i fossilbolag. Det ser med största sannolikhet lika dåligt ut överallt. Ett problem är också att om du väljer etiska fonder så innebär det att man har en viss bevakning av frågor som rör mänskliga rättigheter och arbetsvillkor, inte att fonden har en strategi för att undvika långsiktig klimatpåverkan, säger Magnus Emfel.
 

Det låter inte bra, vad kan jag som privatperson göra?

– Det finns två enkla, konkreta saker : skriva på vårt upprop Seize Your Power (se ruta) och kontakta din bank eller ditt fondbolag och fråga hur pengarna investeras. Det är en viktig handling eftersom fondbolagen hävdar att gröna fonder inte efterfrågas av konsumenterna, säger Magnus Emfel.

Kanske får du då höra en lång utläggning om att fossila investeringar är nödvändiga för att du ska få avkastning på din pension. Men så enkelt är det inte, menar Magnus Emfel:

– Analysen säger att det är viktigt att börja sälja av kolbolagsinnehav. De sjunker i värde, och är en dålig investering. En helt fossilfri portfölj går lika bra eller rentav något bättre, det visar flera studier. Och om politikerna bestämmer sig för att slå till bromsen för att minska utsläppen så att vi klarar oss under 2-gradersmålet, drabbar det även pensionernas värden eftersom 2/3 av fossilinnehaven kan bli värdelösa.

Christopher Eriksson hittade till slut en fond som verkar bra, men säker är han inte. I skrivande stund väntar han på att de som har fonden ska svara på några frågor.

– Jag tror det behövs en väldigt stor opinion som trycker på regelverket för hela pensionssystemet, det skulle behövas ett helt annat angreppssätt. Mitt råd till alla är: organisera dig, hör av dig till politiker, till AP-fonden, prata med folk.... för det är väldigt tyst om det här, säger Christopher Eriksson.

 

Text: Elin Dunås


Seize Your Power är ett stort globalt upprop...

... där WWF ber människor över hela världen att visa sitt stöd för ökade investeringar i förnybar energi. I dagsläget har drygt 75 000 tagit ställning för att finansiella institutioner ska börja investera i förnybar energi från sol, vind och vatten, och fasa ut investeringar i olja, kol och naturgas.
www.panda.org/syp

 

Din pension går till olja och kol

18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst går till allmän pension, varav 16 procentenheter förvaltas av statens AP-fonder. AP-fonderna har 3 procent av sitt kapital investerat i 133 av världens största börsnoterade fossilbolag. 3 procent av 16 procentenheter blir 0,48 procent, cirka en halv procent. Eller cirka 150 kronor av 30 000, om det är vad du tjänar. Genomsnittslönen i Sverige 2012 var 29 800 kronor.

 

Här kan du kolla upp fonderna

Finansinspektionen har en bra söksida där man kan se alla bolag som ingår i en fond - bara du vet fondnamnet: http://www.fi.se/Register/Fondinnehav

 

Hållbarhetsprofilen beskriver fondens arbete med etik- och hållbarhetsfrågor. I databasen finns alla fonders hållbarhetsprofiler samlade. www.hallbarhetsprofilen.se
 

  

Senast uppdaterad 2016-04-26

 

Pensionerna är en viktig symbolfråga, menar Olivia Linander.

 

Olivia Linander blev nyligen utsedd till Årets Miljöhjälte av WWF för sitt arbete med ideella organisationen PUSH Sverige.

 

Nu arbetar hon för 350.org med kampanjen Fossil Free. Där har hon  startat en namninsamling för att AP-fonderna ska fasa ut sina invsteringar i olja, kol och naturgas helt inom fem år.

– Pensionerna är en viktig symbolfåga eftersom de ska ge oss en god framtid. Det är paradoxalt att de investeras i något som sätter hela vår framtid på spel, säger Olivia Linander.

Hon tycker att det borde vara lika självklart med fossilfritt för institutioner som att välja bort tobak och vapen.

– Tobak ger cancer och fossil energi ger klimatförändringar.

Skriv på uppropet Vi vill se fossilfria pensionspengar, från Fossil Free.

Min Vardag

Inspirerande exempel på hur man kan leva mer hållbart & de senaste trenderna inom grön livsstil.

 

Fira en hållbar grön jul

Fira en hållbar jul Foto: Istockphoto


Njut av julen med gott miljösamvete! Ta del av våra hållbara tips på allt från klappar till mat.

Allt om hållbart julfirande

 

 

Skogen visar vägen ut ur stressen

Forskning visar att skogen kan göra oss mindre stressade. Vi testar om det funkar och hänger med på en tur ute i de värmländska skogarna.

Naturguiden Olle Kvarnbäck leder turen

 

Så rensar du ut hemma

Trångt och rörigt hemma? Frigör plats genom att rensa ut! Men var snäll mot dig själv och låt det ta tid - gärna ett helt år!
Bästa rensar-tipsen

 

Fördel tågsemester

 

Tycker du att resan är vägen, inte bara målet? Prova att tågsemestera!
Phillip Weiss ger råd

 

"Bättre utan bil"

Lena Nilsson i Göteborg

Bor man nära stan är en bil mest till besvär. Så resonerar Lena Nilsson och Palle Lilja, som båda gjort sig av med bilen.

Skönt ta sig fram för egen maskin

 

 

Hållbar garderob på dina villkor

Nej, du behöver inte vara minimalist för att få till en hållbar garderob!
Johanna Nilsson tipsar

 

Här blomstrar gåvoekonomin

Gåvoekonomi är en global rörelse där vi ger bort och delar varor och tjänster för att spara både pengar och miljö.

I Värmland puttrar det av initiativ 

 

Läs fler artiklar ur arkivet