Gå till huvudinnehållet
WWF_Basket_Clean_2000x1000

Eat4Change

Eat4Change mobilizing youth for sustainable diets är ett EU-finansierat projekt där WWF tillsammans med flera samarbetspartners arbetar för att engagera unga för en mer hållbar livsstil kopplat till sina matval. Projektet är en del av EU-programmet DEAR och pågår år 2020-2024.

Bakgrund till projektet

Varje dag väljer miljoner européer vad de ska lägga på sina tallrikar. Matval som inte bara påverkar deras egen hälsa, men också andra människor och inte minst planeten. Livsmedelssystemen är en stor bidragande faktor till klimatpåverkan och maten vi äter leder till avskogning, övergödning, samt förlust av jordens vattenresurser.

Eat4Change arbetar för att engagera unga i att göra hållbara val av mat, och sätter ljus på hur förändringar på individnivå kan ha en direkt effekt på att minska klimatpåverkan och att hålla ner den globala uppvärmningen till under 1,5 grader, samt att stödja de globala hållbarhetsmålen.

Hur bidrar Eat4Change till utveckling, utbildning och ökad kunskap?

Eat4Change – mobilizing youth for sustainable diets – arbetar tillsammans med unga för att skapa en verklig förändring på både individuell och institutionell nivå för en bestående förändring för både människa och planet. Eat4Change bidrar till utveckling, utbildning och ökad kunskap genom att utveckla europeiska medborgares medvetenhet och kritiska förståelse för hur den globala världen hänger samman och för samhällsförändringar, med särskilt fokus på hållbara livsmedelssystem och hållbara val av mat. Detta är en kunskap som behövs för att uppnå klimatmålen och de globala hållbarhetsmålen, liksom för att förstå vilka åtgärder som krävs av individer och medborgare. Eat4Change arbetar särskilt med att uppmuntra och engagera unga att ta en aktiv roll för att adressera de här frågorna globalt.

Se när 46 ungdomar bjuds in i maktens rum under Youth summit i Bryssel. Här diskuterades lagstiftningen kring avskogning, och den globala påverkan som konsumtion inom EU har.

Vad går projektet ut på?

För att bygga ett hållbart livsmedelssystem, som ryms inom planets gränser, behöver hela kedjan vara med. Därför arbetar projektet inom sju olika områden, för att skapa en förändring från tre olika håll: 1) engagera konsumenter, och inspirera dem till att välja mer hållbar mat. 2) arbeta med matproducenter och återförsäljare för mer hållbara livsmedelssystem. 3) göra det lättare att göra hållbara val genom politisk påverkan. Alla komponenter i projektet grundar sig på en stadig vetenskaplig grund.

Vid projektets slut ska unga i Europa: 1) ha större kunskap om matens påverkan på människor och på planeten, och en förståelse för sin egen roll som konsumenter och aktiva globala medborgare. 2) bidra till de globala hållbarhetsmålen genom att anamma en hållbar livsstil kopplat till mat, påverka andra att göra hållbara val, samt att stödja engagemang med företag och beslutsfattare för att skapa bättre arbetssätt och politisk enhetlighet.

ungdomar time is now

Eat4Change ska nå dessa mål genom att:

  • öka unga européers kunskapsnivå och förståelse för sin roll i världen och sitt eget ansvar jämtemot andra människor och mot planeten.
  • uppmuntra unga till att ta en aktiv roll som globala medborgare, och ta tag i frågor kopplade till hållbarhet och utveckling.
  • uppmuntra unga att anamma en hållbar livsstil.

Mat för en levande planet – en kurs för hållbara matval

Välkommen till #Eat4Change och WWFs kurs som vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur vi kan äta mer planetsmart!

För att klara hoten mot klimatet och den biologiska mångfalden så måste vi ändra både hur maten produceras och hur vi konsumenter agerar. Tillsammans kan vi vara en del av lösningen och äta oss till en planet som mår bra – #Eat4Change.

Kursen består av fyra avsnitt:

1. Ät för klimatet,
2. Håll enfalden borta från tallriken,
3. Hur närodlat kan det bli,
4. Svinn försvinn.

Avsnitten är en blandning av hållbar matlagningskurs, gött socialt häng i köket och vid matbordet som ger förståelse och ökad kunskap om hur matfrågan hänger ihop med hoten mot planeten. Du kan gå kursen tillsammans med ett kompisgäng, kursare, i din klass eller familj.

Gå kursen här

För att inspirera och engagera fler har vi tagit hjälp av bland annat Tim och Danny från ArgaSkånskaMän, Rihab Garci, Emil Norberg, Iman Talabani, Vendela Nilsson, Linnea Ovregård, Filip Dikmen, Diyari, Benjamin Delfi, Astrid Nordin, Sebastian Tadros, Filip Poon och Sabina Decirée.

Kolla gärna in nedan när Tim och Danny testar burgare och pizza, när Iman Talabani lagar sin favoritpasta, när Rihab Garci utmanar Camilla Hamid och Imane Asry i Matduellen, samt när hon lagar sin bästa meny för att bryta fastan under Ramadan. Spana in Emil Norbergs sketch om att klimatsmart mat inte måste vara tråkigt och enformigt, eller Diyaris sketch om att inte överkonsumera när det är dags att bryta fastan.

Linnea Ovregård och Vendela Nilsson har bakat fantastiska bakverk med överblivet kaffe, som inte bara är supergoda utan även planetsmarta. Linnea bakade kärleksmums som hon visar upp i sin Tiktok-kanal (receptet hittar du här). Vendela bakade kaffekladdkaka som hon visar i sin Tiktok-kanal (receptet hittar du här).

Inför Earth Hour preppade Astrid Nordin, Benjamin Delfi, Sebastian Tadros, Filip Poon och Sabina Decirée med riktigt god och planetsmart mat. Benjamin gjorde en hummuspizza, som han visade upp på sin Tiktok-kanal (receptet hittar du här). Astrid friterade falafel till en grym wrap, som hon visade upp i sin Tiktok-kanal (receptet hittar du här). Sebastian gjorde också grymma falaflar (recept hittar du här), som du kan se på hans Tiktok-kanal. Filip gjorde en enkel men otroligt god pasta aglio e olio (recept hittar du här), som du kan se på hans Youtube-kanal. Vendela förvandlade en gammal banan till goda kakor (recept hittar du här), som du kan se henne laga på hennes Tiktok-kanal. Sabina strimlade pannkakor till spagettipannkakor, som hon visar på sin Tiktok-kanal.

Filip Poon

Pasta aglio e olio

Tim & Danny

Veganburgare vs Köttburgare

Rihab Garci feat Camilla Hamid

Matduellen

Iman Talabani

Laga mat med Iman Talabani

Rihab Garci feat Imane Asry

Matduellen

Tim & Danny

Bästa pizzorna!

Rihab Garci

Vegomeny under Ramadan

Bli en del av rörelsen #Eat4Change

Mat är gott och livsviktigt! Men i dag är vårt matsystem ohållbart. Rörelsen #Eat4Change mobiliserar unga i hela Europa för att skapa en verklig förändring för individen och på systemnivå.

På plattformen i-eat4change.com får du kunskap, möjligheter och motivation. Kunskap om problemen och lösningarna. Möjligheter genom att lära dig mer om ledarskap och politisk påverkan. Motivation och gemenskap för att tillsammans med andra ungdomar driva på omställningen.

Joina #Eat4Change och registrera dig på i-eat4change.com för att ta ditt engagemang till nästa nivå.

WWFs arbete för hållbar mat

Att äta är livsviktigt, lustfyllt och gott – men idag äter vi inte hållbart. Med en kost mer anpassad för vår planet skulle alla bli vinnare – naturen, djuren, andra människor och vi själva. WWF arbetar med matfrågan på flera nivåer i Sverige. Vi arbetar för att vi ska kunna ha ett lantbruk och livsmedelssystem som är bra för miljö, klimat, människor och biologisk mångfald. Genom att guida konsumenter till mer hållbara val kan vi inspirera fler att tänka till på vad som hamnar på tallriken.

Titta gärna i våra konsumentguider nedan, eller ladda ner vår app Matguiden för att få stöd och råd i hur du kan välja mer planetvänligt i butiken eller på restaurangen. Du kan också själv räkna ut vilken klimatpåverkan maten på din tallrik har, genom att använda vår Matkalkylator.

Köttguiden framsida

Köttguiden

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.

Till guiden

vegoguiden-1024×512

Vegoguiden

Välj mer och bättre vego! Med Vegoguiden får du hjälp att välja rätt vego.

Till guiden

Fiskguiden

Fiskguiden

Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.

Till guiden

Eat4Change – Projektpartners

Projektet leds av WWF Finland, som har djupgående erfarenhet i att driva EU-finansierade projekt, och som stödjer alla deltagande partners genom projektets gång. I övrigt deltar även: AIESEC, WWF European Policy Office (EPO), WWF Österrike, WWF Belgien, WWF Sverige, WWF Frankrike, WWF Grekland, WWF England, Fundación Vida Silvestre Argentina (FVS), WWF Brasilien, Associação Natureza Portugal (ANP), samt Estonian Fund for Nature.

Tillsammans arbetar vi för hållbar mat inom planetens gränser.

Ung person dansar

Join the movement!

DEAR-loggaVad är DEAR?

DEAR står för EUs Development Education and Awareness Raising Programme, vilket stödjer projekt som engagerar EU-medborgare i frågor som rör social, ekonomisk och miljömässig utveckling.

Genom att finansiera projekt som Eat4Change uppmuntrar DEAR-programmet universella värderingar för frihet, demokrati, rättsstaten, och det gör det möjlighet för europeiska medborgare att bidra positivt till en global utveckling.

DEAR-programmet finansierar upp till 30 projekt samtidigt i alla EUs medlemsstater. Dessa projekt bidrar till att öka den europeiska allmänhetens förståelse och engagemang för positiv social förändring på både lokal och internationell nivå.

DEAR-aktiviteter stödjer även EUs arbete för de globala hållbarhetsmålen för att bekämpa fattigdom, skydda planeten och säkerställa välstånd för alla till 2030.

För mer information om DEAR kan du följa denna länk, samt se nedan film.

DEAR film

For English, use this website.

 

Projektlogga för Eat4Change

Dela gärna:

Senast ändrad 09/04/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se