© WWF

Uppsala är Årets klimatstad 2018 

Uppsala är utsedd till Årets klimatstad 2018 i WWFs stadsutmaning One Planet City Challenge. Staden belönas för sina breda insatser för hållbar mobilitet och för sina ambitioner kring förnybar energi och energieffektivitet. Uppsalas mål är att bli klimatpositiv senast vid utgången av 2050. Lund fick ett hederspris för sitt arbete med hållbar mobilitet.

 

- Med målet att bli klimatpositiv och att skapa lösningar med en helhetssyn, visar Uppsala att städer är viktiga för att bidra till ekologisk hållbarhet och ett stabiliserat klimat. Här är Uppsala en förebild för andra städer, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF. Läs hela WWFs pressmeddelande.  

 

 

Lund, Umeå och Uppsala var de tre svenska finalisterna som tävlade om titeln Årets klimatstad 2018. Temat för One Planet City Challenge 2018 är hållbar mobilitet.  Vinnare och finalister hedrades på en prisceremoni under Nordic Clean Energy Week i Malmö i maj. Uppsala går nu vidare till internationell final om att bli global vinnare.

 

One Planet City Challenge utmanar städer världen över att ta ett ledarskap för att bygga en klimatsäker framtid som erbjuder människor ett gott liv inom ramen för en planet. Det handlar både om att visa upp ett starkt helhetsgrepp och att lyfta fram satsningar på årets tema hållbar mobilitet.  Läs mer i vår blogg.  

 

 

 

Paris global vinnare 2016

Paris blev global vinnare i WWFs stadsutmaning i förra omgången. Paris lyftes fram som en förebild med ett ambitiöst  klimatarbete och för att visionärt och framgångrikt engagera näringslivet, medborgarna och andra städer i arbetet för en mer hållbar värld.  "Medan världen förbereder sig för att omsätta klimatavtalet i handling föregår Paris med gott exempel. Staden har tagit klimatinitiativ som både engagerar befolkningen och visar vägen för många av världens växande storstäder. De är välförtjänta vinnare", säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för OPCC. 

 


 

 

Umeå Årets klimatstad 2016

En internationell jury utsåg Umeå till svensk vinnare och Årets klimatstad i WWFs stadsutmaning 2016. Representanter från Umeå tog emot diplom och publikens jubel på Finalkonferensen i Göteborg - en konferens med fokus på städers möjligheter att gå före i klimat- och hållbarhetsarbetet. Bland 16 svenska deltagare i en ambitiös omgång stod den spännande finalen mellan Eskilstuna, Lund och Umeå, som alla imponerade på juryn.  

Läs hela pressmeddelandet.

 

"Juryn imponerades av Umeås förmåga att kraftfullt driva arbetet med sina klimatstrategier. Flera konkreta satsningar med både bredd och djup gör det enklare för kommunens aktörer och invånare att agera mer hållbart. Umeå är en förebild med inspirerande exempel på hur arbetet med hållbar stadsutveckling kan se ut", säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF. 

  

Winner Swe 2016

Bakgrund

Städer går före

Umeå är nettoexportör av grön el, framförallt från vatten- och vindkraft och kommunens energibolag ska vara klimatneutralt 2018. I Eskilstuna utvecklas ett köpcentrum där allt som säljs är miljövänligt, begagnat eller gjort av återvunna grejer. I stadsdelen Rosengård i Malmö har engagerade boende utbildats till klimatcoacher för att peppa grannarna till miljösmarta vanor. Detta är exempel på kommuner som framgångsrikt deltagit i WWFs stadsutmaning. Här kan du läsa mer om de städer som hittills tagit hem titeln Årets klimatstad: Malmö (2011), Uppsala (2013), Stockholm (2014) och Göteborg (2015) och Umeå (2016).

 

One Planet City Challenge är en global utmaning och internationellt finns många städer som tagit täten genom innovativt och kraftfullt arbete för hållbar stadsutveckling. Våra globala vinnare, Vancouver (2013), Kapstaden (2014), Seoul (2015) och Paris (2016) visar alla vägen genom satsningar på t.ex. förnybar energi, transporter och medborgardialog. På WWFs plattform Urban Solutions for a Living Planet kan du ta del av fler exempel från hela världen.

 

Deltagande länder 2017-2018

 

Mer om WWFs stadstutmaning

One Planet City Challenge (fd Earth Hour City Challenge) startade 2010 som en svensk stadsutmaning. Den spreds sedan globalt och är nu världens största och längst pågående stadsutmaning i sitt slag. Städer som vill delta i One Planet City Challenge rapporterar sina klimatmål, utsläpp och åtgärder på den internationellt erkända plattformen carbonn Climate Registry (cCR). cCR drivs av ICLEI - Local Governments for Sustainability

 

Att rapportera på cCR innebär att kommunen på ett transparent och trovärdigt sätt delar med sig av åtaganden, åtgärder och mål för det lokala klimatarbetet. Ett internationellt konsultbolag granskar den inrapporterade datan och väljer tillsammans med WWF ut finalister från varje deltagande land. Sedan tar den internationella expertjuryn vid med sin bedömning. De väljer först ut nationella vinnare, i Sverige kallad Årets klimatstad. Sedan utnämner juryn en global vinnare. I den nya omgången kommer även en utmärkelse inom hållbar mobilitet att delas ut. 

 

Representerar du en kommun som vill delta i One Planet City Challenge?
» Klicka här för att få veta hur det går till

 

 

We Love Cities

We Love Cities är en chans för finalisterna i One Planet City Challenge att få bredare uppmärksamhet och stöd för sitt klimatarbete, både lokalt och globalt. I kampanjen kan du rösta på sin favoritstad genom att tagga din stad på sociala medier. Det går dessutom att ge förslag på hur din, eller de andra deltagande städerna, kan bli mer hållbara. Sedan 2014 har över en halv miljon röster och förslag kommit in från hela världen. Den vinnande staden koras till Most Loveable City och har därmed vunnit folkets röst. Omröstningen påverkar inte utgången av One Planet City Challenge eller vice versa. Läs mer på welovecities.org.

 

 

 

WWFs stadsturné

Sedan 2014 har WWF besökt 10 stycken av de svenska City Challenge-deltagarna i WWFs stadsturné.  Stadsturnén har fokus på dialog mellan unga människor och beslutsfattare i kommunen på temat Vår stad 2030. Detta är också namnet på det pedagogiska material som elever på medverkande skolor arbetar med inför själva turnéeventet. Eleverna tar fram förslag på hur deras stad kan utvecklas till att både bli mer ekologiskt och socialt hållbar. På själva turnédagen presenterar de sina förslag för politiker, tjänstepersoner och representanter för lokalt näringsliv och organisationer. Mediaintresset brukar vara stort. Dagen avslutas med ett rundabordssamtal mellan de olika aktörerna.

»  Läs mer om Vår stad 2030

 » Mer om WWFs stadsturné 

 

 

 

© San Francisco

 

Läs mer om WWFs internationella utmaning. 

  

Detta är One Planet City Challenge


 

© WWF-Canon / Richard Stonehouse

 

Här får du mer information om hur det går till att deltaga.

 

Information till kommuner


 

© Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Världsnaturfonden WWF arbetar utifrån visionen One Planet Future – en framtid på en levande planet där människor i alla länder ges möjlighet att leva ett gott liv och där planetens biologiska mångfald förvaltas på ett hållbart sätt.

 

WWF och hållbar stadsutveckling

© Jeremiah Armstrong / WWF-Canada
 
Intresset för hållbar stadsutveckling är stort och det pågår tusentals projekt i städer världen över för att minska det ekologiska fotavtrycket och bevara den biologiska mångfalden. Läs om WWFs inventering av  internationella lärande exempel.

 

Urban solutions for a living planet

 


Vill du veta mer?

Vill du veta mer om Världsnaturfondens position för hållbara städer?
Välkommen att kontakta oss.

 

Sofia Widforss WWF Swe

 

Projektledare OPCC Sverige

Sofia Widforss  

 

 

 

Projektledare OPCC Internationellt

Jennifer Lenhart

 

 

Senast uppdaterad 2018-06-12

 

 

 

 

Rapporter

City Challenge Digest - Commitments and actions of 328 cities towards a climate smart future
En ny rapport som sammanfattar uppnådda resultat från WWFs stadsutmaning.

© WWF

 

EHCC pris 2016

 

Puff Hållbar stad – blogg

 

Snabba fakta:

  • Över 50 % av världens befolkning bor idag i städer
  • Städerna står för mer än
    70 % av världens koldioxidutsläpp
  • 70 % av världens befolkning kommer att bo i städer år 2050 
  • Städer har en stor potential
    till lösningar för minskade fotavtryck