Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|10 aug, 2019

Jo, du som idrottar kan också vara vegetarian

Grönsaker, tomat, sallad, Sydafrika

DEBATT. Klimatavtrycket för en måltid baserad på kött kan vara upp till femtio gånger högre än en måltid som bygger på vegoprotein. För att minska matens klimatavtryck är det viktigt att omställningen till mindre men bättre kött och fler växtbaserade måltider omfattar fler. Alla måste inte bli vegetarianer eller veganer, det viktiga är att fler är med på tåget – omställningen måste börja ske i stor skala för att vi ska kunna möta klimatförändringarna fort nog.

Publicerad på Aftonbladet Debatt

Bland idrottare finns flera myter kring att äta vegetariskt. Som att det är svårt att bli mätt eller att få i sig tillräckligt med protein. Det handlar delvis om ett kunskapsproblem och delvis om att det vegetariska köket behöver utvecklas.

I dagarna presenterar projektet Vego i världsklass med en bok och ett omfattande material. Boken ska hjälpa till med just detta: energi- och näringsberäknade recept och ett utvecklat vegokök med enkla tips och inspiration vad gäller hållbar mat för en aktiv livsstil.

Vi som arbetar med projektet är glada över den trend som finns i samhället, men det finns mycket kvar att göra.

Vanliga frågor kommer från föräldrar och tränare till unga aktiva idrottare. Och många undrar hur det kan bli lättare att göra rätt.

Vi vill därför göra ett upprop till alla föräldrar till unga som tränar, till tränare och idrottsledare: Ta till er av kunskapen som i dag ligger på bordet hur man kan äta hållbart samtidigt som man presterar på topp! Hjälp de unga att äta rätt, så skapar vi tillsammans goda vanor och mönster inför framtiden.

Vi vill också uppmana beslutsfattare såväl i idrottsrörelsen som i den lokala politiken att underlätta för de idrottare som vill äta inom planetens gränser. Det finns i dag många idrottare som är vegetarianer eller flexitarianer och vi spår att ännu fler kommer att gå över till mer växtbaserad kost i framtiden.

Det är en utveckling vi välkomnar. Och vi, tillsammans med flera olympiska ambassadörer, vill ge er kunskapen, verktygen och recepten för att kunna välja vego i världsklass.

Det är inga problem att tillgodose sitt proteinbehov från vegetabiliska källor. Just proteinet är inte den största utmaningen med vegetabilisk kost, däremot finns det andra näringsmässiga utmaningar att vara uppmärksam på. För den som väljer att äta vegetariskt några gånger i veckan är det inget större problem.

Men om man helt utesluter mat från djurriket så får man inte i sig tillräckligt med B-12 (veganer måste ta tillskott eller äta berikade produkter). Intaget av järn, omega-3, D-vitamin, kalcium, zink, jod och selen bör också ses över. Energiintaget riskerar också att bli för lågt.

Kunskapen är låg i idrottsvärlden om vegetarisk kost. Vi ser att många som skulle behöva ha bättre koll på sina måltider i stället bara plockar bort köttet eller fisken, eller bygger mathållningen på energigles sallad eller näringsfattig snabbmat. Det duger inte!

Maten behöver uppfylla energi- och näringsmässiga krav för en aktiv livsstil. Det ska vara fullt möjligt att välja vego och bli mätt och stark! Särskilt bland unga, och unga som tränar, finns det i dag ett behov av mer kunskap, bättre verktyg och ett utvecklat vegokök för att göra rätt och undvika näringsbrister och sjukdomar.

Vi ser att unga i allt större utsträckning vill bidra och göra aktiva val för planeten. Ett liv i rörelse är viktigt för såväl individ- som folkhälsa. Det tycker vi ska vara förenligt med hälsosamma och hållbara matvanor. Det finns dock ett stort behov av stöd och support till alla dessa unga hjältar så att kosten blir just så god, näringsriktig och mättande som den behöver vara för att den utveckling vi nu ser inte ska bli en trend, utan ett systemskifte som håller på lång sikt.

Det är ingen mening att vara världsklass om det inte finns någon värld.

Linda Bakkman, näringsfysiolog Sveriges Olympiska Kommitté
Anna Richert, matexpert Världsnaturfonden WWF
Gustav Johansson, vegansk matbloggare och kokboksförfattare, Jävligt Gott

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se