Gå till huvudinnehållet
Pangasius hypophthalmus_mer vitt

Pangasius, Hajmal

Pangasius hypopthalmus

Hajmalen känns igen på dess känselspröt – skäggtömmar – som finns nära munnen. De är utrustade med smaklökar och malen använder sig av dem när den fångar fisk i mörkt och grumligt vatten.

Pangasius kallas även för hajmal och härstammar från Mekongflodens vattensystem i Sydostasien där den vandrar mellan olika områden och vattennivåer. Hajmalen är en allätare. Vissa arter av hajmal kan bli upp till tre meter långa. Liksom tilapia odlas hajmalen i stora delar av Asien där odlingarna orsakar negativa miljöeffekter. För att förändra situationen har många hajmalsodlingar nu antagit utmaningen att bli miljöcertifierade. Den odlade hajmalen exporteras i stor mängd till Europa.

Förekomst

Malar lever i sötvatten och finns på alla kontinenter utom Antarktis.

Fångstmetoder

Traditionellt odlades hajmal i jorddammar men det har blivit allt vanligare med flytande nätkassar direkt i floderna.

WWFs råd

Var försiktig

  • odlad i dammar i Vietnam

Låt bli

  • odlad i dammar eller öppna kassar i Thailand
  • odlad i öppna kassar i Vietnam

Dela gärna:

Senast ändrad 01/07/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se