Gå till huvudinnehållet
img_9730-1-Eko2-24

EU-valet och Europas natur: Vad står på spel?

EU kan kännas avlägset för många av oss. Men politiken i Bryssel har en enorm påverkan på vår miljö och klimat. De närmaste åren ska EU fatta avgörande beslut om klimatmål, jordbruk och naturskydd.

Text: Charlotte Permell

De kommande fem årens mandatperiod ska det EU-parlament vi väljer göra ett antal viktiga vägval. Nya klimatmål till 2040 ska utformas. Klimatmål som kommer att bestämma takten för avveckling av fossila bränslen i EU-länderna.

Den gemensamma jordbrukspolitiken ska omförhandlas. Enorma pengar är inblandade, bara i år handlar det om nästan 54 miljarder euro, över 30 procent av EUs totala budget. Hur de investeras har kraftig påverkan på mängder med arter, allt från fåglar till växter, och för hur landskap, rinnande vatten och även Östersjön kommer att må.

– Valet står mellan att fortsätta med dagens ohållbara matsystem, eller att styra EUs stora jordbrukssubventioner till sådant som förbättrar miljön och den biologiska mångfalden, säger Em Petersson, politiskt sakkunnig, WWF.

När det gäller naturvården, så är EU av genomgripande betydelse. En majoritet av de lagar som skyddar arter och naturområden beslutas av EU.

Det är dessutom EU-parlamentet som väljer vilka som sitter i EU-kommissionen, som närmast kan beskrivas som EUs regering. Det är endast kommissionen som får ta initiativ till nya lagförslag. Som exempel kan nämnas den viktiga och omstridda naturrestaureringslagen. Den har som mål att tjugo procent av EUs land och vatten ska återställas till 2030, samt att alla ekosystem som behöver det ska återställas till 2050.

– Det är därför det är så oerhört viktigt att vi väljer ett EU-parlament som tar ansvar.

Dela gärna:

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se