Gå till huvudinnehållet
Vy över regnskog i Sumatra

Nya energikällor för färre strömavbrott på Sumatra

Människorna på den indonesiska landsbygden har sällan tillgång till elektricitet. Men samtidigt finns gott om energi under jordskorpan. När Indonesien nu ska utvinna geotermisk energi får lokalsamhällena chans att delta i utvecklingen.

– Vi har ofta strömavbrott vilket är ett problem för oss. Det är väldigt irriterande när vi inte har elektricitet under sociala aktiviteter eller religiösa ceremonier. Det påverkar också skolaktiviteter och arbete, säger Hasyim Usman.

Han är 58 år gammal och ledare för ett distrikt som består av tio byar i Aceh på Sumatras nordspets. Sedan några år har samhället där han bor elektricitet men bara några timmar varje dag. Därför avstannar nästan all aktivitet när mörkret sänker sig klockan sex på kvällen.

Man sågar ned träd i regnskogen i Sumatra

Men samtidigt som byn har ont om elektricitet bubblar det paradoxalt nog av energi under marken. Sumatra och resten av Indonesien ligger i den så kallade Eldringen – ett hästskoformat område med stor vulkanisk aktivitet som sträcker sig runt hela Stilla havet. Nu har den indonesiska staten beslutat att ta till vara energin under jordskorpan. På så sätt kan man minska sitt beroende av de kolkraftverk som i dag står för en stor del av elproduktionen.

I Aceh finns ett talesätt som lyder ”krokodilen i floden tittar bara på medan andra krokodiler äter av hans mat”. Det används ibland i frustration över att Acehs naturresurser tillfaller människor utifrån. Nu hoppas Hasyim Usman att det kommer att bli annorlunda när regeringen ska producera geotermisk energi vid vulkanen Seulawah Agams fot.

– WWF har bjudit in oss från distrikten och utbildat oss om geotermisk energi. Självklart kan man utvinna energi vid Seulawah Agam men vi behöver tillräckligt med information och det måste vara användbart för invånarna.

Innan kraftverken byggs ska de människor som bor i området först ge sitt tillstånd och då behöver de kunskap. Efter utbildningen kan de skicka representanter för att delta i förhandlingarna mellan de lokala beslutsfattarna och energiföretagen. Hasyim Usmans budskap till de styrande är att de ska påskynda utvecklingen för att på så sätt öka tillgången till elektricitet på Sumatra.

Barn leker i flod, Sumatra

– Det kommer att skapa jobbmöjligheter för människor från trakten och våra gemensamma aktiviteter kan genomföras utan strömavbrott.

En stor del av Indonesiens potential för geotermisk energi finns i skyddade skogsområden och det är således extra viktigt att se till att känsliga ekosystem inte exploateras. Därför har WWF tagit fram ett antal hållbarhetskriterier för geotermi. Om de följs kan utvinningen i stället bli ett incitament för att värna om skogen och ge de människor som bor i närområdet möjlighet till jobb och försörjning.

Inför bygget har de boende vid vulkanen Seulawah Agam bland annat kartlagt de djurarter som lever där för att energibolaget inte ska störa deras vandringsrutter. Framöver kommer kraftverkets grannar dessutom ha kompetens för att bevaka att energibolaget följer regelverket, något som myndigheterna ofta saknar resurser för.

– Om det blir konflikt mellan energibolagen och lokalbefolkningen kan vi lösa det genom överläggningar. Miljön måste också skyddas så att våra barn i framtiden kan få fördelar både från miljön och från energiutvinningen, säger Hasyim Usman.

– Om det blir konflikt mellan energibolagen och lokalbefolkningen kan vi lösa det genom överläggningar. Miljön måste också skyddas så att våra barn i framtiden kan få fördelar både från miljön och från energiutvinningen.

Hasyim Usman
Kvinna metar i floden, Sumatra, Indonesia
in english

Fewer power failures in Sumatra

Read more

Fakta om projektet Ring of Fire

Geotermisk energi hämtas djupt nere i jordskorpan, vanligtvis i form av het vattenånga, som antingen används direkt för uppvärmning eller leds in i turbiner som producerar elektricitet. Indonesiens regering planerar att utveckla 2,6 gigawatt av geotermisk energi på Sumatra. Många av de lämpliga platserna ligger i skyddade skogsområden med stora naturvärden. Varje projekt måste därför se till att effekterna på miljön blir så små som möjligt.

Projektets mål är:

  • Att den indonesiska staten ska följa WWFs riktlinjer för geotermi när nya kraftverk byggs på Sumatra.
  • Att alla geotermiska projekt ska ge fördelar för människor som bor i området. Invånarna på den indonesiska landsbygden har sällan elektricitet och ökad tillgång till förnybar och ekologiskt hållbar energi skulle underlätta deras liv.
  • Att stärka inflytandet och kapaciteten hos lokala organisationer. På så sätt kan de försäkra sig om att lokalsamhällen får fördelar från utvinningen av geotermisk energi. De kan även bidra till att skydda viktiga ekosystem.
planeten-foto-bjorn-.jpg

Kämpa med oss mot naturkrisen

På drygt 50 år har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 69 procent i genomsnitt* och ofattbara 1 miljon arter är riskerar att försvinna**.  Men det är inte för sent att ändra den negativa utvecklingen.

Stötta vårt arbete för en levande planet –  bli Planetfadder!

*Visar undersökningar av 31 821 populationer hos 5 230 arter av vilda ryggradsdjur, mellan åren 1970 och 2018. Källa: Living Planet Report 2022. **Källa: IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Planetfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och kämpa mot klimatförändringarna.

Bli Planetfadder – hjälp oss kämpa för en levande planet.

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 07/05/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se