Gå till huvudinnehållet
Flicka med tunna i Tanzania

Smarta spisar sparar både skog och pengar

En mer effektiv spis kan få långtgående konsekvenser för människors liv. Följ med till byn Mabilioni i Tanzania där nya spisar på kort tid har minskat trycket på naturresurserna samtidigt som människors livsvillkor har förbättrats.

– Tidigare förbrukade jag upp till fem buntar ved varje vecka. Men efter att jag fick den nya spisen använder jag bara två buntar per vecka, berättar den 34-åriga småföretagaren Dada Asha.

Sedan tio år tillbaka driver hon en liten restaurang i Mabilioni där hon serverar sina gäster fisk, bönor, ris, kassava och majsgröten ugali. Inkomsterna försörjer inte bara henne utan dessutom ytterligare sex personer. Varje dag har hon mellan 30 och 50 matgäster som kommer både från Mabilioni och grannbyn Simanjiro.

Mabilioni ligger i skuggan av bergskedjan Pare i nordöstra Tanzania ligger. Området räknas som halvöken, och det är stor brist på vatten. Den närmsta källan är floden Pangani men de långa avstånden gör att kvinnorna och barnen, som är ansvariga för att hämta vatten, inte ens får med sig hälften så mycket som de skulle behöva för att täcka dagsbehovet.

Varor på en marknad i Tanzania

Torkan gör att även bristen på ved att använda till matlagning är stor. Maten lagas ofta på en traditionell spis, med en kastrull som placeras på tre stenar och en eld som tänds därunder. Det är en metod som kräver stora mängder bränsle, vilket skapar en lång kedja av problem bland den fattiga befolkningen. Kvinnorna måste gå tre timmar, enkel väg, för att samla ved åtminstone tre gånger i veckan och får därför mindre tid över till annat arbete. Även många barn tvingas samla ved vilket gör att de missar skolan.

Men sedan ett halvår tillbaka har förbrukningen av ved gått ner markant i Mabilioni med hjälp av nya och mer effektiva spisar som går under namnet Mkombozi, som betyder ”frälsare” på swahili. Den koncentrerar värmen till kastrullen samtidigt som den farliga röken leds bort. På så sätt minskar vedförbrukningen med mer än hälften.

– Sedan jag skaffade Mkombozi-spisen för fyra månader sedan har jag lyckats spara 120 000 shilling. Med min inkomst är det en hel del, säger Dada Asha och tackar Gud för den nya spisen.

Men det var inget gudomligt ingripande som gav Dada Asha en spis. Den byggde hon själv tillsammans med människor från byn som har gått en tredagarsutbildning hos Världsnaturfonden WWFs lokala partnerorganisation SMECAO. Cirka 450 hushåll i Mabilioni har nu bytt till de nya spisarna, som består av lera, tegel och cement.

Kvinna bakar i Tanzania

Mellan 2007 och 2014 har 100 000 energisnåla spisar byggts inom ramen för WWFs projekt för hållbar energi i flera olika afrikanska länder och de sparar varje år 6,4 miljoner träd. I Tanzania är Mabilioni en av fyra byar som har valts ut för att tjäna som modell för nya hållbara energilösningar som kan kopieras i andra delar av landet. Målet är att all energi i byn ska komma från förnybara källor år 2020. Förutom vedsnåla spisar planerar flera hushåll att bland annat installera solpaneler vilket gör det möjligt att överge de kostsamma, hälso- och miljöfarliga samt ineffektiva fotogenlamporna.

Mindre än ett halvår efter att de första spisarna byggdes i Mabilioni finns det redan tecken på att förbrukningen av ved har gått ner. Dessutom har kvinnorna fått mer tid att ägna sig åt jordbruk, biodling och uppfödning av höns. För Dada Asha betyder spisen inte bara att hon under fyra månader har sparat motsvarande 115 kronor eller fyra genomsnittliga månadsinkomster i Mabilioni. Hon har också fått en markant förbättrad arbetsmiljö.

– Eftersom kaminen har skorsten slipper jag röken och infektioner i luftvägarna och ögonen, och jag bränner mig inte på elden eftersom det inte finns några öppna lågor. Det är bara fördelar.

– Sedan jag skaffade Mkombozi-spisen för fyra månader sedan har jag lyckats spara 120 000 shilling. Med min inkomst är det en hel del.

Dada Asha Boende i Mabilioni
Pojke med trädfrukt i Tanzania
in english

Energy efficient stove saves money and preserves the forest in Tanzania, Africa

Read more

Fakta om hållbara energilösningar i östra och södra Afrika

Världsnaturfonden WWF bidrar till en omställning till hållbar energi i Uganda, Kenya, Tanzania, Zambia och Zimbabwe. Förnybara och hållbara energilösningar bör motsvara hela energibehovet i regionen senast år 2050.

För att nå dit krävs ett ökat engagemang i samhället för en hållbar energipolitik, att människor har förståelsen för och möjligheten att driva opinion, samt är medvetna om sina behov och rättigheter. Det är också viktigt att samhällen i regionen får möjlighet att utbyta erfarenheter om hållbar energi sinsemellan. Modellbyar som Mabilioni tjänar som inspiration för omställning till förnybar och hållbar energi på en större skala.

Arbetet sker i samarbete med nationella och lokala partnerorganisationer med stor kunskap om de samhällen där de verkar.

planeten-foto-bjorn-.jpg

Kämpa med oss mot naturkrisen

På drygt 50 år har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 69 procent i genomsnitt* och ofattbara 1 miljon arter är riskerar att försvinna**.  Men det är inte för sent att ändra den negativa utvecklingen.

Stötta vårt arbete för en levande planet –  bli Planetfadder!

*Visar undersökningar av 31 821 populationer hos 5 230 arter av vilda ryggradsdjur, mellan åren 1970 och 2018. Källa: Living Planet Report 2022. **Källa: IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Planetfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och kämpa mot klimatförändringarna.

Bli Planetfadder – hjälp oss kämpa för en levande planet.

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 07/05/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se