Gå till huvudinnehållet

Nyheter|02 apr, 2024

Earth Hour fortsätter engagera – majoritet av Sveriges kommuner deltog 

Earth Hour 2024 i Singapore
Under Earth Hour 2024 släcktes Singapore ner för att delta i den globala kampanjen för att öka medvetenheten om klimatförändringar och främja hållbara miljöåtgärder. Foto: WWF-Singapore

Den globala klimatmanifestationen är inne på sitt artonde år och engagemanget är fortsatt stort. I Sverige uppmärksammande 179 kommuner Earth Hour, vilket är det största antalet sedan 2021.

– Det är fantastiskt att kampanjen fortsätter att engagera så många människor. Klimatfrågan är viktigare än någonsin och det krävs att alla ställer upp för att vi ska hitta en väg framåt. Det gäller alla dagar på året, inte bara Earth Hour, säger Cecilia Stenström, projektledare för Earth Hour på Världsnaturfonden WWF. 

Earth Hour engagerar varje år hundratals miljoner människor över hela världen. I år släckte fler än 180 länder ner. Bara i Sverige engagerade sig totalt 179 kommuner, och drygt 40 anordnade evenemang kopplade till kampanjen under en hel vecka eller helg. I Växjö bjöds det till exempel på standup i showen Earth WeeKomedi. Kramfors anordnade en Hållbarhetsvecka där kocken Tobias Andersson lagade “Svinnwich” till de som ville testa – en lunchmacka gjord på svinn från kommunens matbutiker. Dessutom höll flera kyrkor runtom i landet Earth Hour-konserter i skenet av levande ljus, däribland Allhelgonakyrkan i Helsingborg och S:t Botvids kyrka i Oxelösund. Många skolor tog tillfället i akt att prata om klimatet med sina elever. 

Tusentals ikonbyggnader världen över släckte traditionsenligt ner under timmen – allt från skyskrapor som Empire State Building och Taipei 101 till historiska monument som India Gate och Brandenburger Tor. I Sverige släcktes landmärken från norr till söder - däribland SARA Kulturhus i Skellefteå och Borgholms slott på Öland. I Stockholm släcktes bland annat Stadshuset, Glasobelisken på Sergels torg och af Chapman. Till och med djuren deltog i manifestationen för klimat och biologisk mångfald där bland annat hajarna på Universeum i Göteborg fick simma i mörker. 

Victoria Harbour efter nedsläckningen under Earth Hour 2024 i Hongkong.
Victoria Harbour efter nedsläckningen under Earth Hour 2024 i Hongkong.
Foto: Ahho To / WWF-Hong Kong

FAKTA: Earth Hour 

Initiativet började som en enkel idé i Sydney, Australien, år 2007 då staden släckte alla lampor under en timme för att visa stöd i kampen mot klimatförändringar. I dag är Earth Hour en global rörelse med miljontals deltagare varje år. Timmen handlar om att uppmana till handling för klimatet och den biologiska mångfalden. Det är ett tillfälle för reflektion kring vårt sätt att leva nu och hur vi långsiktigt kan arbeta för att skapa en hållbar framtid till kommande generationer. 

FAKTA: Anhängare i hela världen  

WWF-Polen mobiliserade kändisar och frivilliga för att öka medvetenheten och verka för en bättre flodförvaltning. 

WWF-Indien organiserade aktiviteter kring hela landet, bland annat strandstädningar, yogasessioner, vandringar i naturen och cykel- och gångturer för att främja fördelarna med att var utomhus och att använda hållbara transportsätt. För första gången arrangerades även en heldags Earth Hour-festival i Delhi. 

WWFs regionala kontor i Afrika engagerade idrottsstjärnor för att främja vikten av miljöskydd. En som deltog var Eliud Kipchoge, den framstående långdistanslöparen från Kenya. 

WWF-USA samarbetade med WWF Australien för att rekrytera hjälp från kända “streamers” online. Med titeln “Stream 60 for Earth”. 

WWF-Bolivia belyste återvinning och avfallshantering under Earth Hour med aktiviteter som fokuserade på en cirkulär ekonomi, minskning av plats och stadsstädning. 

WWF-Ecuador lyfte fram konsekvenserna av plastförorening över hela landet genom aktiviteter som strandstädningar, fotoutställningar och rap-battles med temat plast.  

WWF-Tanzania hade ett dedikerat team som tog Earth Hour till toppen av Mount Kilimanjaro för att uppmärksamma de brådskande miljöfrågorna.  

Läs mer här: https://latest.earthhour.org/earth-hour-2024-sees-millions-unite-around-the-world 

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 02/04/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se