Gå till huvudinnehållet

Nyheter|03 maj, 2021

Earth Hour slog globalt rekord

Earth_hour_toppbild_news

Även i år slog Earth Hour globalt rekord med hela 192 (190) deltagande länder och miljontals människor. Flera tusen ikonbyggnader släcktes under årets miljömanifestation och många digitala event ordnades inför den släckta timmen. Flera ledande personer och institutioner deltog, som exempelvis FNs generalsekreterare António Guterres, Desmond Tutu, EU och Kinas officiella nyhetsbyrå China Xinhua News.

Även i Sverige var engagemanget stort. Nästan var tredje svensk, 29 procent (30 procent), uppger att de deltog i Earth Hour i år, enligt en ny Kantar SIFO-undersökning.

–  Earth Hour handlar om att skicka en signal till planetens ledare att ta kraftfulla beslut för att stoppa klimatkrisen och bevara vår biologiska mångfald. Under 2021 ska världens ledare fatta en rad globala beslut som kommer att peka ut riktningen för vår planets framtid. Vi är glada att Earth Hour fortsätter att slå globalt rekord år efter år och att vi är med och pushar för en bättre framtid, säger Peter Westman, tf, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Nio av tio svenskar, eller 93 procent känner till Earth Hour och den symboliska handlingen att släcka ljuset under en timme, i år kl 20.30 lördagen den 27 mars (87 procent år 2020). Det visar den Kantar Sifo undersökning som WWF låtit göra efter årets Earth Hour. Även detta år var en majoritet av Sveriges kommuner engagerade, hela 231 av Sveriges 290 kommuner deltog i Earth Hour, alltså hela 80 procent. Motsvarande siffra för 2020 var 211 kommuner. Dessutom blev det rekord med hela 80 kommuner som deltog i Earth Hour week eller weekend.

Ett till rekord är årets Earth Hour film med pandemibudskap, den mest sedda någonsin, som fick 2,4 miljoner tittare på 24 timmar. 

WWF riktade också i samband med Earth Hour 13 förändringar till Sveriges kommuner. Hittills deltar 22 kommuner med hela 135 stycken antagna förändringar. Syftet är att uppmuntra Sveriges kommuner att genomföra konkreta åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser och även införa åtgärder som gynnar den biologiska mångfalden. Några exempel på förändringar är att restaurera eller skydda kommunala våtmarker, införa miljözoner i centrala delar av staden eller låta gräsmattor och ängar blomma. De förändringar som flest kommuner antagit är klimatkrav vid upphandling av fordon, laddinfrastruktur och resepolicy. Hållbar havsförvaltning är endast antagen av en kommun.

Ett av syftena med Earth Hour är att uppmuntra människor att införa nya smarta vardagsvanor som gynnar klimatet. En femtedel svenskarna, 20 procent (49 procent) uppger att de kan tänka sig att införa klimatsmarta vanor framöver.

För att i ännu högre grad inspirera till beteendeförändringar driver WWF som fyller 50 år i år, en Jubileumskampanj med 50 förändringar, stora som små, för djur, natur och klimatet. Många valde förändringar under årets Earth Hour, en populär var att ”släcka på Earth Hour”. 

Fakta Earth Hour
Earth Hour är världens största miljömanifestation där åtgärder på olika slags miljöproblem lyfts fram. Den startades av WWF i Australien 2007 och har sedan dess vuxit till en global rörelse. Hundratals initiativ under Earth Hour inspirerar till ökad medvetenhet om planeten och ett mer planetvänligt sätt att leva.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 04/05/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se