Gå till huvudinnehållet

Nyheter|29 mar, 2019

Earth Hour: Världen släcker – för klimatet, naturen och arterna

A group of men and women gathering on a clifftop on Vancouver Island against silhouetted trees and a twilight sky looking toward the sky and forested scenery, Earth Hour 2010, Canada.

I morgon lördag 30 mars kl. 20:30-21:30 är det dags för Earth Hour, världens största klimatmanifestation. Hundratals miljoner människor väntas delta genom att symboliskt släcka lamporna tidszon efter tidszon runt hela jorden, i kampanjen som startades av WWF. Bland de byggnader som släcker finns Globen och Kungliga slottet i Stockholm, Konserthuset i Göteborg och Turning Torso i Malmö. Tusentals städer över hela världen kommer ansluta sig och i Sverige deltar över 240 kommuner.


Earth Hour timmen firas i Frankrike 2018 med tända ljus. Foto: WWF Frankrike

Syftet med Earth Hour är att sända en symbolisk signal till världens ledare att det är hög tid att agera i klimatfrågan och för vår biologiska mångfald. Kampanjen riktar sig till politiker, investerare, städer och företag för att de ska ta beslut som gör det enklare att leva hållbart. Men Earth Hour handlar också om att inspirera allmänheten till att leva mer planetsmart och få dem att sätta press på våra makthavare att agera för klimatet. Maten vi äter, transportmedlen vi använder och prylarna och kläderna vi handlar påverkar alla människor och ekosystem runt hela jorden.
– Engagemanget i Sverige har vuxit lavinartat sedan Greta Thunberg inledde sina skolstrejker. Nu har vi äntligen det opinionstryck som krävs för att få beslutsfattarna att leva upp till målen i Parisavtalet. Men för att klara det måste vi öka takten i klimatarbetet– och det är bråttom, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

Sveriges övergripande klimatmål är att nå nettonollutsläpp senast år 2045. Enligt Naturvårdsverket måste utsläppen minska med minst 6 procent per år för att Sverige ska nå det målet. Men de senaste åren har utsläppen i Sverige minskat med mindre än 1 procent per år.
– Det håller inte, vi måste öka takten i det svenska klimatarbetet. Och lika angeläget är det att den biologiska mångfalden stärks i Sverige och globalt. De här två ödesfrågorna måste lösas för att vi ska kunna leva med en fortsatt hållbar utveckling på vår planet, säger Ola Hansén, klimatexpert WWF.

Enligt Global Footprint Network lever vi svenskar som om vi har 4 jordklot till vårt förfogande. Under årets Earth Hour understryker WWF Sverige att vi i Sverige bör ta fram och testa de lösningar som resten av världen behöver för att nå klimatmålen. En sådan politik, menar WWF, skulle också stärka de svenska företagens utveckling och konkurrenskraft inför den globala klimatomställningen. Denna syn delas av alla de branschersom nyligen tagit fram färdplaner mot nollutsläpp.

FAKTA Earth Hour

Första Earth Hour arrangerades av WWF redan 2007 i Australien. Det är ingen energisparkampanj utan syftet med att släcka ner en timme är en symbolisk handling för att visa engagemang i klimatfrågan.

Exempel på byggnader som släcker ner i Sverige på lördag:

Stockholm: Stadshuset, glasobelisken på Sergels torg Stockholm Live och Globenarenorna. (Släckningsbudskapet ska projiceras på Globen.) Kaknästornet, Kungliga slotten, Regeringskansliet och Riksdagsförvaltningen, Gröna Lund, Skistar-skylten i Hammarbybacken (Skistar släcker även ner all belysning på alla sina skidanläggningar), Zinkensdamms IP, Folksamhuset och Grand Hôtel.
Göteborg: Ullevi, Gothia Towers, byggnader runt Götaplatsen som Göteborgs konstmuseum, Konserthuset, Stadsteatern Stadsbiblioteket, Rådhuset, Börsen-kvarteret och Stora Teatern.
Malmö: Turning Torso

FAKTA: Så här kan du som privatperson bli mer planetvänlig:

 • Ät vegetariskt flera gånger i veckan.
 • Du som har möjligheten, åk kommunalt minst 3 dagar i veckan.
 • Planera en tågsemester istället för en flygsemester.
 • Minska ditt matsvinn. Planera dina inköp så att du slipper slänga mat.
 • Ta med en påse och samla skräp på varje promenad du tar.
 • Plantera växter i vår som gillas av bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer.
 • Genomför en shoppingfri månad – eller handla enbart cirkulärt i secondhandbutiker.

FAKTA: WWF kräver följande från våra nationella beslutsfattare:

 •  Rejäla krafttag och många nya förstärkta åtgärder när regeringen ska ta fram Sveriges första klimatpolitiska handlingsplan enligt kraven i den nya klimatlagen. Utsläppen i Sverige bör minskas med minst 6 % per år redan under denna mandatperiod.
 • Snabba och kraftiga satsningar på transportsektorn. Användningen av fossila bränslen måste fasas ut snabbare och ett stoppdatum för försäljningen behöver beslutas. Ett ökat fokus på elektrifiering av vägtransportsektorn är nödvändig. Det görs bland annat genom satsning på laddinfrastruktur för bilarna och så att de hållbara biobränslena räcker till de delar där flytande drivmedel är svåra att ersätta. Vi behöver effektivisera transporterna och flytta person- och godstransporter från väg till järnväg. Vi behöver också underlätta för kollektivtrafik och cykel- och gångtrafiken i städerna.
 • Mål och åtgärder måste formuleras för att minska svenskarnas konsumtionsbaserade utsläpp. Där ingår de utsläpp som uppstår i Sverige och andra länder till följd av vår konsumtion, exempelvis livsmedel och flygresor.
 • Sverige bör bidra till utsläppsminskningar även i andra länder. Under året måste Sverige påverka de andra statscheferna i EU så att de i höst antar målet om nettonollutsläpp i EU senast 2050. Sverige bör även öka sitt bidrag till utsläppsminskningar utomlands genom biståndet, klimatfinansiering, internationella samarbeten. Det kan också ske genom kraftig satsning på innovation, kommersialisering och export av klimatsmart teknik och system.

Läs mer: wwf.se/earthhour

För bilder och mer info:
www.wwf.se/pressrum

För mer information, kontakta:
Ola Hansén klimatexpert WWF ola.hansen@wwf.se, 070-280 80 33
Cecilia Stenström, projektledare WWF cecilia.stenstrom@wwf.se, 070-6693910
Nina Schmieder pressekreterare WWF nina.schmieder@wwf.se, 0735-862622

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se