Gå till huvudinnehållet

Nyheter|27 maj, 2020

EUs återhämtningspaket saknar viktiga bitar för en grön omställning

euval_test

EUs återhämtningspaket och långtidsbudget presenterades idag onsdag av EU-kommissionen. Paketet utgår från EUs Gröna giv men många viktiga bitar för att få till en grön och rättvis återhämtning saknas fortfarande, menar WWF. Det gäller framförallt den biologiska mångfalden. Dessutom verkar bakdörren hållas öppen för ohållbara investeringar.  

EUs paket innehåller en ändrad långtidsbudget som inkluderar nya återhämtningsfonder, som har ett samlat värde av 1,85 triljoner euros. Europa får inte missa detta tillfälle att ställa om samhället - det är viktigare än någonsin att den svenska regeringen står upp för en grön och rättvis återhämtning, menar WWF.  

– Kommissionens förslag har en tydlig grund i den Gröna given, men tyvärr når den inte ända fram. Trots uttalade ambitioner att investera hållbart för framtiden, saknas tillräckliga kriterier och verktyg för att säkra att pengarna inte går till miljöskadliga verksamheter, till exempel fossilindustrier eller nya flygplatser och motorvägar, säger Lovisa Hagberg, senior policyrådgivare på WWF. 

WWF välkomnar förslagen om renovering av byggnadsbeståndet och cirkulär ekonomi, stöd till förnybar energi, hållbara transporter och en stärkt Just Transition Fund. Andelen som går till direkta klimatåtgärder i långtidsbudgeten kvarstår dock i förslaget vid 25 procent vilket är lägre än de 30 procent som parlamentet bett om. Miljörörelsen anser att minst 50 procent av EU-budgeten måste gå till miljö- och klimatåtgärder.  

Nu är det upp till EU-parlamentet och medlemsländerna att ta ställning till förslaget.  Svenska EU parlamentariker och den svenska regeringen behöver stå upp för hårdare krav på hur pengarna används och inte minst för att en större andel ska gå till miljö- och klimatåtgärder, avslutar Lovisa Hagberg. 
 
Läs mer om WWFs preliminära analys här.  

Vill du veta mer, kontakta:
Lovisa Hagberg, senior policyrådgivare på WWF, lovisa.hagberg@wwf.se, tel 070-5841581
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, tel 0735-862622

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 27/05/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se