Gå till huvudinnehållet

Nyheter|23 maj, 2022

EUs livsmedelssystem har ett högt tryck på planeten – men intresset för förändring ökar

Original_WW287406
Savannen Cerrado i Brasilien omges av odlingar med sojabönor. Varje år minskar savannen i storlek i takt med att allt mer av marken upplåts till odlingar. Foto: Peter Calton/WWF UK

Trots att EU är världens största exportör av jordbruk- och matprodukter i ekonomiska termer, har EU ett underskott när man mäter i näringsmässiga termer, som kalorier och proteiner. Det visar en ny WWF-rapport.

– Det är ett unikt tillfälle att röra oss mot mer hållbara livsmedelssystem inom EU säger WWFs matexpert Anna Richert. Mindre men bättre konsumtion av köttprodukter samt att minska matsvinnet är viktiga åtgärder, och det finns ett ökat intresse bland konsumenter som nu borde hjälpa beslutsfattare till vassare åtgärder.

WWFs nya rapport visar att nivån av EU:s livsmedelsimport och produktion är ohållbar, eftersom det leder till att naturresurser överutnyttjas globalt, liksom avskogning och att fiskbestånd utarmas. Så mycket som 40 procent av den mat som produceras i EU äts heller aldrig upp, och detta slöseri har en enorm kostnad för vårt klimat och vår biologiska mångfald.

–Det är superviktigt att inte devalvera hållbarhetsarbetet i det känsliga läget som uppstår nu i och med kriget i Ukraina och prisökningarna. Hållbara livsmedelssystem är ett viktigt sätt att framtidssäkra planeten, den här rapporten visar på viktiga vägar framåt för EU där Sverige behöver ta en stark roll, fortsätter Anna Richert.

Rapporten visar bland annat att:
• EU:s modell för handel med jordbruks- och livsmedelsprodukter kretsar kring import av råvaror som kakao, frukt och sojabönor, och export av lyxvaror som vin och choklad – vilket ger ett positivt bidrag till EU:s ekonomi, men inte direkt till den global tillgången till mat.
• Många av de jordbruksråvaror som importeras till EU produceras på bekostnad av miljontals hektar skogar som huggs ner och andra naturliga ekosystem som förstörs. Detta leder till klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och sociala orättvisor. EU är fortfarande den näst största importören av produkter kopplade till tropisk avskogning. EU:s nya avskogningslag, som nu diskuteras i Europaparlamentet och Miljörådet, kan stoppa denna förstörelse. Svenska företag ger ett viktigt bidrag till omställningen genom deltagande i Sojadialogen (numera Riskgrödeplattformen Svenska plattformen för riskgrödor - ETI Sverige ) där krav bl a ställs på mer ansvarsfullt producerad soja som inte bidrar till avskogning och markomvandling.
• Tre av fem européer vill äta mer hållbart och tre av fyra vill att EU-lagstiftningen ska säkra att konsumtionen inom EU inte leder till förlust av biologisk mångfald.
• EU:s kommande lagstiftning för hållbara matsystem som ska presenteras av EU-kommissionen 2023 kan utgöra en viktig vändpunkt. Rapporten visar på viktiga vägval för kommissionen och gjuter mod hos beslutsfattare på flera nivåer.

Läs rapporten här.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 23/05/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se