Gå till huvudinnehållet

Nyheter|27 jan, 2023

Filmfestival för miljöåtgärder i lantbruket samlade hundratals

Kor som blir fotograferade

Den 25 januari gick Lantbrukets filmfestival av stapeln för första gången, ett initiativ inom ramen för WWFs projekt Baltic Stewardship Initiative. Tillsammans med sex andra organisationer verksamma inom lantbruks- och miljösektorn bjöds det in till digital filmvisning med hopp om att inspirera lantbrukare att jobba med åtgärder som gynnar både miljö och produktion.

Över hela Sverige pågår projekt som på olika sätt försöker öka hållbarheten och resurseffektiviteten i lantbruket. För att lyfta det arbete som bedrivs har flera kortfilmer producerats under året som gått. Sju organisationer står bakom filmerna som visades under festivalen, vilket ger en tydlig signal att många inom lantbruks- och miljösektorn vill lyfta lantbruket som en viktig del av omställningen till ett mer hållbart samhälle. 

Under två timmar samlades en nyfiken publik på drygt 400 personer för att ta del av kunskap och inspirerande exempel som kan bidra till att förbättra miljöarbetet på gårdarna. En kunnig expertpanel bestående av forskare, sakkunniga och lantbrukare diskuterade miljöåtgärderna i filmerna och besvarade publikens frågor.

-Vi hade bra blandning av filmer för att visa på bredden av åtgärder som lantbruket kan ta till nu eller i framtiden, exempelvis anläggning av våtmarker och fosforfickor, men också användning av stallgödsel istället för mineralgödsel, berättar Mats Johansson, projektledare för Baltic Stewardship Initiative på WWF.

Många möjligheter i framtidens lantbruk

Det är tydligt att lantbruket är inne i ett skifte där miljöhänsyn och produktion följs åt. Under festivalen lyftes flera frågor om framtidens lantbruk och vad vi kan vänta oss inom de kommande åren. Det verkar som att odling av mellangrödor, anläggning av biogasanläggningar och att ersätta mineralgödsel med stallgödsel kommer bli allt vanligare inslag på svenska gårdar.

-Om tio år kommer alla arbeta med mellangrödor på ett eller annat sätt, utmaningen är hur man kan optimera utdelningen som grödorna ger och skapa goda förutsättningar för att det ska ske, konstaterar Fredrik Andersson, ledamot på LRF och en av deltagarna i expertpanelen.

Förhoppningen är att lantbrukets filmfestival kommer tillbaka framöver med nya filmer och intressanta diskussioner, men det återstår att se om det blir ett årligt event. Däremot är det tydligt att det var ett uppskattat event som lyste upp tillvaron under årets mörkaste tid.

-Lantbrukets filmfestival är ett bra och viktigt initiativ, en typ av exposé av vad som görs runt om i landet för att förbättra miljöhänsynen i lantbruket, säger Konrad Stralka, verkställande ledamot för stiftelsen BalticWaters2030.

Se alla filmer och läs mer på www.balticstewardship.org

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 27/01/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se