Gå till huvudinnehållet

Nyheter|08 dec, 2020

Inbjudan till webbinarium om Sveriges första havsplaner

4a1503ce-b1e1-4b37-8df4-30ae741f041c

Tillsammans med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet vill Världsnaturfonden WWF bjuda in till ett riksdagswebbinarium om synergier och målkonflikter kring Sveriges havsplanering.

Onsdag 20 januari 2021, kl. 08.30 - 10.00 (Online genom Zoom & Youtube) Anmäl dig här

Tillsammans med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet vill Världsnaturfonden WWF bjuda in till ett riksdagswebbinarium om synergier och målkonflikter kring Sveriges havsplanering.

För första gången någonsin ska Sverige ta fram statliga planer för hur vi hållbart förvaltar våra havsområden. Senast i mars 2021 ska alla medlemsländer rapportera in sina havsplaner till EU enligt EUs havsplaneringsdirektiv. Haven är betydelsefulla för oss alla, och används av många olika sektorer. Försvaret, den havsbaserade vindkraften, sjöfart, fiske, utvinning och många andra sektorer gör alla anspråk på de områden som nu ska planeras. För att säkra friska hav och hållbart nyttjande är det viktigt att politiken tar ansvar så att alla anspråk på haven samordnas samt att planerna förankras och efterlevs så att planeringen blir så effektiv och tydlig som möjligt. 

Nu pågår den politiska processen kring havsplanerna, där även kustzonsplanering ska tänkas in. WWF vill därför tillsammans med riksdagsledamöter med fokus på miljö, energi och försvar – tre viktiga områden kopplat till havsplanerna – samla representanter från berörda områden för att föra frågan framåt via konstruktiva samtal som vi hoppas att många vill vara delaktiga i. 

Agenda: 

 • WWF – hur fungerar en ekosystembaserad havsplanering?
 • Hur når vi Sveriges klimat- och energimål, och samtidigt en hållbar havsplanering?
  • Henrik Sjöström, medlem i Svensk Vindenergis råd för havsbaserad Vindkraft (OX2)
 • Hur kan havsplaneringen bidra till miljömålen för haven?
  • Emma Nohrén, ordförande i Miljömålsberedningen
 • Hur ser kan olika aktörers samverkan i havsplaneringen utvecklas?
  • Andrea Morf, seniorforskare och vetenskaplig samordnare inom kust- och havsförvaltning, Havsmiljöinstitutet och Nordregio
 • Vad är politikernas ansvar för att säkerställa att havsplanerna kommer att innebära en ekosystembaserad hållbar havsförvaltning, och att de verkställs inom samtliga sektorer?
  • Alexandra Anstrell (Moderaterna), Markus Selin (Socialdemokraterna), Lars Thomsson (Centerpartiet) och Madeleine van der Veer (WWF, moderator)

Anmälan görs här. Ett bekräftelsemail kommer med länk till livesändningen. Webbinariet kommer också streamas genom Youtube här. För frågor angående seminariet eller anmälan, vänligen kontakta thor.greve@wwf.se

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 26/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se