Gå till huvudinnehållet

Nyheter|17 sep, 2018

Nio nominerade till Årets miljöhjälte 2018

Miljöhjälte 2018 logotyper

Nio kandidater tävlar i år om att utses till Årets Miljöhjälte. Tre pristagare får ta emot diplom av Kungen och WWF den 10 oktober på Ulriksdals slott. Nytt för i år är att en ung miljöhjälte också får pris.

Nio kandidater tävlar i år om att utses till Årets Miljöhjälte. Tre pristagare får ta emot diplom av Kungen och WWF den 10 oktober på Ulriksdals slott. Nytt för i år är att en ung miljöhjälte också får pris.

Världsnaturfonden WWF har delat ut priset Årets miljöhjälte sedan 2010. Kandidaterna nomineras inom två områden  biologisk mångfald och ekologiska fotavtryck (klimat). Syftet är att lyfta fram personer som gör skillnad för vår miljö och inspirerar andra att agera mer klimatvänligt och hållbart.

– Det är extra roligt att i år också nominera och dela ut ett pris till en ung miljöhjälte. Miljö- och klimatarbetet handlar ju om våra barns framtid och vi anser att unga förebilder kan ha stor betydelse, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF.

Årets Miljöhjälte – kategori Biologisk mångfald

Therese Lindgren, bloggare/influencer, Stockholm
Therese Lindgren är en av Sveriges största influencers, som avgudas av sina följare. Therese har stor makt att påverka. Hon använder den chansen väl för att skapa uppmärksamhet om viktiga frågor som rör miljö och hotade vilda djur.

Angarngruppen, flora- och faunaförening, Vallentuna
Angarngruppen är en aktiv förening som bevarar och underhåller flora och fauna (framför allt fågellivet) i Angarn i Vallentuna kommun. Gruppen representeras i tävlingen av Gunnar Hesse, ordförande.

Magnus Carlson, sångare, Stockholm
Magnus Carlson blev känd som sångare i Weeping Willows. Men han har också engagerat sig i miljön och framförallt i Östersjöfrågor och hur man kan bidra till att minska sitt ekologiska fotavtryck för en hållbar framtid.

Årets Miljöhjälte – kategori Ekologiska fotavtryck (klimat)

Pär Holmgren, meteorolog, författare/föreläsare Uppsala
Pär Holmgren, tidigare meteorolog på SVT, brinner för klimatfrågan. Han sprider budskapet likt en svensk Al Gore och har satt klimathotet på kartan bland allmänheten. Med vishet och djup kunskap skapar Pär engagemang för en av vår tids viktigaste frågor; klimathotet.

Heidi Andersson, armbryterska, Storuman
Idrotterskan Heidi Andersson har ett brinnande engagemang. Hon tar sin kamp för klimatet och miljön till en nivå som få ens drömmer om. Oavsett om det är att vinna VM i armhävning eller ställa om till en livsstil som ryms inom en planet så ser Heidi till att klara det.

Per Skoog, eldsjäl, Ludvika

Per Skoog har länge varit en inspiratör i miljö- och hållbarhetsfrågor. Han har startat flera projekt för att inspirera andra till att odla ekologiskt och för hållbart levande. Dessutom har han skapat ett ko-projekt för öppet landskap och hållbar mat till äldreboenden – något som sedan blev ett kommunalt integrationsprojekt.

Årets Unga Miljöhjälte

Luca Berardi, 15 år, student Lund
Luca Berardi är en erfaren och hyllad klimatkämpe. Trots sin ringa ålder har han hunnit starta en organisation som ska öka medvetenheten kring utrotningshotade djur. Han har också lyckats engagera hela sin skola till en klimatvandring i samband med Earth Hour.

Miljötinget, Dalarna, Gävleborg
Miljötinget är ett skolevent som ordnas i Dalarna & Gävleborgs län vartannat år sedan 27 år. Det är Nordens största miljöevenemang för unga och riktar sig till alla mellan 14 och 19 år. Här tas de ungas kraft tillvara, vilket ökae intresset för klimat- och miljöfrågor. Anna Sjögren representerar Miljötinget, i sin roll som projektledare.

Greta Thunberg, 15 år, student, Stockholm
Klimatfrågan är vår ödesfråga och Greta Thunberg har visat ett starkt driv genom att belysa denna frågan veckorna inför valet. Denna banbrytare har valt att ta frågan från skolbänken till riksdagen. Hon har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands för sitt engagemang.

För frågor, kontakta:
Cecilia Stenström, projektledare WWF, 0706-693910 cecilia.stenstrom@wwf.se
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-862622 nina.schmieder@wwf.se

Kontaktuppgifter:
Therese Lindgrens agent: nicolin@unitedscreens.se, 070-9308930
Angarngruppen, Gunnar Hesse, gunnarhesse@hotmail.com,  070 5566634
Magnus Carlsons agent: Malin Weisby-Kratz, malin@cosmos-music.com,  0736-140981
Heidi Andersson, info@heidiandersson.com , 0702016880
Per Skoog, pskoog@telia.com, 070 252 55 64
Luca Berardi, Luca.berardi03@gmail.com, 0790 108023
Miljötinget, Anna Sjögren, Anna.sjogren@regiondalarna.se, 023-77 70 00
Gunnar Hesse, Angarngruppen, gunnarhesse@hotmail.com, 070 556663
Greta Thunberg, kontakta Svante Thunberg, svante.thunberg@me.com, 0707-947452

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se