Gå till huvudinnehållet

Nyheter|20 jan, 2020

Nödläge i Australien efter skogsbränderna

Koala
Förutom koalor kämpar många arter för att överleva. Foto: Michele and Tom Grimm / Alamy Stock Photo

En enorm värmebölja i kombination med lite nederbörd i Australien har orsakat rekordstora bränder som fortsätter vecka efter vecka. Ett område stort som Bulgarien har brandhärjats. Tusentals hem har förstörts och forskare uppskattar att drygt en miljard djur har dött.

Australien är på väg att ödeläggas av en av de mest förödande säsongerna med skogsbränder någonsin. Orsaken är rekordhöga temperaturer och månader av svår torka. Bränderna, som började redan i september förra året, har intensifierats den senaste tiden och ett antal områden har evakuerats. Förra året var också det torraste och varmaste i Australien sedan mätningarna inleddes.

Nödläge har utlysts i delstaterna New South Wales och Victoria till följd av bränderna. 25 personer har bekräftats döda.

– Vi beklagar djupt de enorma förluster av liv och egendom som skett. Våra tankar går till familjerna som har förlorat nära och kära, sina hem och ägodelar. Australiens djur och natur lider svårt och det uppskattas att drygt en miljard djur har dött, säger WWF Australiens generalsekreterare Gordon O´Dermot.

Den brandhärjade ytan är lika stor som Sydkorea. Brandkårer kämpar för att kontrollera de massiva bränderna och har fått stöd av andra länder. 

De lättandtändliga eucalyptusskogarna och buskvegetationen gör det lätt för elden att spridas. Australien har få naturliga brandhinder –  som exempelvis vattendrag – och det kommer att krävas årtionden för skogen att återhämta sig.

Många pungdjur, fåglar och reptiler lever inom små områden och finns bara här. Läget är därför otroligt sårbart. Av pungdjuren i Australien är 80 procent unika. 

– Bränderna orsakar ett stort lidande. Flera decenniers naturvårdsarbete har gått upp i rök. Uppåt ett 10-tal arter ligger i riskzonen för att helt utrotas. Koalor, kängurur, borstsmygare, glansig kakadua och honungsfåglar kämpar för att överleva, säger Olle Forshed, regnskogsansvarig på Världsnaturfonden WWF.

Andra drabbade djur är dvärg- och flygpungekorrar liksom vombater (pungdjur).

Bara i det eldhärjade området kring New South Wales, där mellan 15 000 och 28 000 koalor annars uppskattas leva, har hela 8 400 koalor mist livet i bränderna, meddelade Australiens miljöminister Sussan Ley i en intervju nyligen. Det motsvarar 30 procent av beståndet.

Koalor och andra djur som inte dör av brännskador lever väldigt farligt och hotas dö av svält och törst. Därför uppmanas nu de människor som är kvar i de drabbade områdena att ställa ut vatten för djuren att dricka – och att ta skadade arter till djurhjälpscenter.

WWF i Australien arbetar aktivt med att återställa områden när katastrofen lagt sig. Det krävs ofta en stor försiktighet när man ska hjälpa naturen att återhämta sig. WWF bidrar också till att skadade djur kan tillfriskna på olika hjälpcenter.

I slutet av förra året lanserade WWF Australien kampanjen ”Towards Two Billion Trees” (Mot två miljarder träd” år 2030). WWF har börjat plantera  10 000 träd i koalornas livsmiljöer. I arbetet inkluderas även preventivt arbete, så att liknande katastrofer förhoppningsvis kan förebyggas.

FAKTA: Professor Chris Dickman från University of Sydney uppskattar att uppåt en miljard inhemska däggdjur, fåglar och reptiler kan ha dött sedan september. Denna siffra är baserad på en tidigare rapport för WWF-Australien om effekterna av markröjning på australiensiskt djurliv.

Behovet av hjälp är enormt just nu och lång tid framöver.

Vi måste tillsammans vända den negativa utvecklingen – ditt viktiga engagemang och stöd behövs nu. Genom att stötta WWFs akutinsamling eller starta en egen insamling här kan du tillsammans med dina vänner hjälpa oss i arbetet att återställa områden och hjälpa skadade djur!

Det här kan du göra:

✅ Stöd WWF Sveriges akutinsamling

✅ Starta en egen insamling

✅ Du kan även Swisha valfri gåva till 9019712

Mer information från WWF Australien och hur du kan hjälpa finns här.

Råttkängurun drabbas också av bränderna. Foto: Martin Harvey/WWF
Honungsfågel. Foto: naturepl.com / Roland Seitre / WWF
Vombat, ett unikt djur för Australiens. Foto: Vic M from Pixabay

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 22/01/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se