Gå till huvudinnehållet

Nyheter|22 feb, 2018

Nu går startskottet för ” Vego i världsklass”

vego-i-vrldsklass-.jpg

Vid Postkodlotteriets årliga utdelning den 21 februari fick WWF och Sveriges Olympiska Kommitté ta emot 12 miljoner kronor till specialprojektet ”Vego i världsklass”. Tillsammans ska organisationerna utveckla och kommunicera hållbara och klimatsmarta måltider för prestationer i världsklass.

Projektet ska utmana myter och fördomar om en grönare kost och träning i en tid när den globala olympiska rörelsen ställer om för ett tydligare hållbarhetsfokus.

– Vi är glada för att miljö- och idrottsrörelsen nu kan jobba tillsammans för en positiv och hållbar samhällsutveckling med stöd av Postkodlotteriet. Med toppidrottare som trendsättare vill vi visa att det går att ställa om till en grönare kost utan att kompromissa med vare sig planeten, hälsan eller idrottsprestationerna, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges Olympiska Kommitté och Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Måltider med mer vegetabilier måste utvecklas för att bli ett alternativ för elitidrottare. Kan man tillgodose behoven hos en extrem målgrupp kan det inspirera alla, menar organisationerna.

– Toppidrottare har ett dubbelt så högt proteinbehov som allmänheten i snitt och ett betydligt högre energibehov. Många är nyfikna på det vegetariska köket, men tveksamma till om maten mättar och om de får i sig tillräckligt med protein. Den utmaningen ska vi ta tag i nu, säger Linda Bakkman, näringsfysiolog och ansvarig för projektet på SOK.

– Det gröna proteinskiftet är här och många grupper i samhället ställer nu om till en kost som är bra för planeten. Kopplingen mellan hälsa och hållbarhet är tydlig och nu får vi tillsammans en möjlighet att nå nya målgrupper med detta budskap säger Anna Richert, senior expert på hållbar mat vid Världsnaturfonden WWF.

För frågor, kontakta:
Linda Bakkman, näringsfysiolog, kostrådgivare, koordinator SOK, +46 (0) 732-06 14 47, e-post: linda.bakkman@sok.se
Anna Richert, senior expert hållbar mat, 070-637 68 78, anna.richert@wwf.se
Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se