Gå till huvudinnehållet

Nyheter|19 apr, 2024

Ny satsning driver på för en naturpositiv ekonomi 

Washington, USA / United States of America
Rainforest stream, ferns and mosses. Hoh Rain Forest, Olympic National Park, Washington, USA. Fritz Pölking WWF US

Ett tjugotal organisationer, företag och forskare från fjorton länder har gått samman för att snabba på utvecklingen mot en naturpositiv ekonomi. Initiativet leds av Trinity College Dublin och WWF bidrar med kunskap och insikter om vad som krävs för näringslivet, den finansiella sektorn och inom politiken.

GoNaturePositive!, som satsningen heter, vill driva på för ett paradigmskifte i ekonomiskt beslutsfattande; ställa om vårt nuvarande ekonomiska system som driver på förlust av natur, och istället utforska och skala upp metoder och modeller som leder till en naturpositiv ekonomi.  

I ett första steg ska projektet tydliggöra vad en naturpositiv ekonomi innebär och hur en sådan ska mätas. Därefter ska projektet föreslå konkreta lösningar som beslutsfattare inom politik och näringsliv kan använda för att deras verksamheter och sektorer ska bidra till en naturpositiv ekonomi. 

–  Projektet kan verkligen flytta fram positionerna för hur EU och resten av världen kan ställa om till en naturpositiv ekonomi. Styrkan i att aktörer från så många länder går samman är att olika perspektiv tas med i utvecklingen och kan spridas vidare inom akademi, politik och näringsliv. Utöver befintlig teori och forskning ingår även praktiska case där vi kan testa och utvärdera nya beslutsmodeller, säger Magnus Emfel, chefsekonom på Världsnaturfonden WWF. 

GoNaturePositive! samverkar även med företag som satsar på att vara naturpositiva från start för att se vad som bör förändras inom politik, ekonomi och finansiering för att stödja deras utveckling. Bland dem finns exempelvis regenerativ havsodling i Irland, biodling i Colombia, agroekologiska jordbruk i Belgien, gröna byggföretag i Europa och naturpositiv turism i Italien. Dessa pilotsamarbeten visar på verkliga utmaningar och möjligheter och hur framsteg konkret kan mätas.  

Projektet pågår fram till 2027. 

Läs mer på GoNaturePositive!

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 23/04/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se