Gå till huvudinnehållet

Nyheter|24 maj, 2021

Ny WWF rapport: Konsumtionen av vilda djur minskar med nästan 30 procent

Rubrik
Kragbjörn (Ursus thibetanus) i bur bakom restaurang Foto: (C) Ola Jennersten, Naturfotograferna, IBL Bildbyrå

En ny WWF undersökning, gjord av GlobeScan, visar att nästan 30 procent av de tillfrågade i Kina, Myanmar, Thailand, Vietnam och USA konsumerat mindre eller helt slutat konsumera vilda djur på grund av hälsorisken.

– Den här rapporten visar att det finns starkt stöd för att adressera drivkrafter bakom pandemier och förlust av natur som avskogning och högriskhandel med vilda djur, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert på WWF.

Siffrorna är en del av en undersökning som  det internationella opinionsundersökningsföretaget GlobeScan genomfört åt WWF. Rapporten heter  COVID-19: Ett år senare: offentliga uppfattningar om pandemier och deras länkar till naturen, släpps i dag.

Undersökningen visar att 28 procent av de tillfrågade i Kina har slutat äta eller äter mindre vilda djur. Antalet som slutat äta vilda djur i Thailand har nästan fördubblats i Thailand (21 procent 2020 till 41 procent 2021) och förblir stabilt i Vietnam (41 procent 2020 till 39 procent 2021). Det finns fortfarande de som är intresserade av att äta de vilda djuren – 9 procent i genomsnitt av de som svarat i undersökningen är villiga att i framtiden köpa produkter från vilda djur i alla fem länder.

Studien baseras på en första studie som gjordes för ett år sedan. Läs mer här (länk). Årets undersökning visar, likt den första, att det finns ett mycket stort stöd för åtgärder mot drivkrafter för pandemier och naturförlust. Syftet med undersökningen är att fördjupa förståelsen för allmänhetens attityder och beteende när det gäller att hantera framtida pandemier.

WHO:s senaste undersökning pekar på att vilda djur är en trolig källa till pandemin, vilket gör resultaten i årets undersökning mycket viktiga: stödet är starkt i alla fem länder för att stödja regeringarnas ansträngningar att stänga högriskmarknader som säljer vilda djur (85 procent) och stoppa avskogning (88 procent), eftersom de anses vara grundorsakerna  av zoonotiska sjukdomsutbrott.

Så många som 46 procent av alla deltagare i undersökningen listar sjukdomsöverföring från djur till människor som mest sannolik orsak till att utlösa framtida pandemier. Majoriteten av de tillfrågade tror att förebyggande av framtida pandemier börjar med att ta itu med grundorsaker, inklusive högriskhandel med vilda djur och avskogning. Mer än fyra av fem tillfrågade personer stöder regeringens åtgärder för att ta itu med dessa hot, och i händelse av att inga åtgärder vidtas för att stänga högriskmarknader för vilda djur, säger 79 procent av alla deltagare i de fem länderna att de skulle vara extremt oroliga eller mycket orolig för ett liknande utbrott.

Fakta GlobeScan-undersökningen

Den här undersökningen gjordes online av analysundersökningsföretaget Globescan.  Det besvarades av personer i åldern 18 år och över i fem länder mellan 4 februari och 18 mars 2021. Det var samma tidsplan som undersökningen 2020, som genomfördes mellan 6 och 11 mars 2020. Så här många svarade: USA (2 000 personer), Kina (2000 personer), Vietnam (1 000 personer), Thailand (1 000 personer) och Myanmar (631 personer). På grund av politisk oro i Myanmar blev forskningen i detta land avbruten.

Har du frågor, kontakta:

Louise Carlsson, naturvårdsexpert, louise.carlsson@wwf.se tel 070-6038464
Nina Schmieder, pressekreterare, nina.schmieder@wwf.se, tel 073-5862622

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se