Gå till huvudinnehållet

Nyheter|10 mar, 2022

Skolor i Umeå och Malmö satsar på europeiskt samarbete för hållbar skolmat

Teacher and students gardening in raised bed
Inom SchoolFood4Change så kommer skolorna bland annat utforska hur mat kan produceras nära och hållbart, genom exempelvis skolträdgårdar eller kvartersodlingar.

Genom det EU-finansierade projektet SchoolFood4Change kan totalt 3000 europeiska skolor skapa hållbar och hälsosam skolmat i samarbete med WWF. Målet är att engagera 600 000 barn och ungdomar i tolv europeiska länder, som sedan ska sprida budskapet vidare. Umeå och Malmö får en viktig roll i detta.

–Syftet med SchoolFood4Change är att skapa engagemang för hållbar och hälsosam mat. Alla, från elever, vårdnadshavare och lärare, bönder, kockar och måltidspersonal till experter i hållbara matupphandling, föreningsliv och lokala företag ska vara med, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF.

SchoolFood4Change samordnas av den internationella organisationen ICLEI – Local Governments for Sustainability.

Projektet startade i januari 2022 och ska pågå i fyra år. Tanken är att resultaten ska kunna kopieras i andra städer och institutioner inom och utanför EU.

Under våren kommer ca 3-5 grundskolor i Malmö stad erbjudas att vara med i projektet. Målet för projektet är att komma upp i 15-talet skolor i Malmö till 2025.

–SchoolFood4Change-projektet blir en viktig del i vårt långsiktiga arbete med hållbara skolmåltider, barnvänlig matkultur- och miljö samt en god samverkan mellan elever, pedagoger och skolledning, säger Maria Johansson, tf avdelningschef  på skolrestauranger i Malmö stad.

Och Janet Ågren, (S) kommunstyrelsens andre vice ordförande i Umeå är också positiv:

 –Vi är glada över det här internationella samarbetet. Vi ser det som en fin möjlighet för Umeå kommun att öka förståelsen och stärka arbetet kring lokalproducerad och ekologisk matproduktion tillsammans med våra elever.

SchoolFood4Change fokuserar på tre delar:  Nyskapande sätt att få till upphandling av hållbara livsmedel, matlagning och menyer för planeten och hälsan samt metoden Whole School Food Approach (WSFA) - hur man på ett holistiskt sätt jobbar med mat, hälsa och hållbarhet inom undervisningen.

Livsmedelsupphandling är ett viktigt verktyg som kan användas för att se till att alla får tillgång till hållbar och hälsosam mat, oavsett bakgrund.

–Över 10 000 skolkökskockar och annan personal runt om i Europa kommer att utbildas i att laga hållbara skolluncher, vilket förstås kommer att gynna planeten.  säger Ulrika Backlund, projektledare, WWF.

Eleverna kommer få ta del av matkunskap, odling, kunskap om och för hållbar utveckling och få vara med och påverka skolmaten. Det kommer också finnas möjligheter för ett visst utbyte mellan olika skolor som är med i projektet.  

Vill du ha mer information, läs här.


Har du frågor, kontakta:

Ulrika Backlund, projektledare, ulrika.backlund@wwf.se, tel 070-722 41 85
Carlos Rojas Carvajal, projektledare för Malmö stad, carlos.rojascarvajal@malmo.se, tel 0733-76263
Märta Streijffert, projektledare, marta.streijffert@umea.se, tel 090-16 66 73 
Nina Schmieder, pressekreterare, nina.schmieder@wwf.se,  tel 073-586 26 22

Det här projektet finansieras av Europeiska Unionens forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020, under finansieringsavtal Nr 101036763.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 10/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se