Gå till huvudinnehållet

Nyheter|14 feb, 2020

Stoppa handeln med myrkottar

Den 15 februari, är det Myrkottens dag för att uppmärksamma hoten mot världens myrkottar.

De skygga, närsynta myrkottarna är de enda däggdjur som bär fjäll i stället för päls. 

Men just denna rustning gör dem nu till världens mest efterfrågade vara i den illegala handeln med vilda djur.

Den 15 februari, är det Myrkottens dag för att uppmärksamma hoten mot världens myrkottar.

I årmiljoner har de skyddats av sin fjälliga rustning. Ett effektivt pansar av skarpa skivor som inte ens rovdjur rår på. När hoten kommer nära rullar myrkottar ihop sig för att täcka den mjuka magen och ligger sedan stillsamt och väntar ut faran.

Men denna strategi gör myrkottarna hopplöst sårbara för människor. Tjuvjägare kan enkelt fylla sina säckar med djuren som inte springer, utan istället virar in sig i sin svans som försvar. Och i takt med att fler och fler människor i Kina och Vietnam fått bättre ekonomi har efterfrågan på dessa märkliga vandrande kottar stigit brant i höjden.

För i Kina är det många som ser på myrkottar som ett medicinskåp. Fjällen används i traditionell kinesisk medicin och anses hjälpa mot allt från hudsjukdomar, dålig blodcirkulation och feber till bröstcancer. Effekterna har inte kunnat styrkas, fjällen består av vanligt hornämne - samma protein som finns i människonaglar. Men efterfrågan växer hela tiden. 

Lägg till detta att myrkottarnas kött är extremt eftertraktat i både Kina och Vietnam och uppskattas som lyxmat av högsta klass. En måltid lagad på myrkotte kan kosta flera tusen kronor på vietnamesiska restauranger. 

Myrkotten utsätts ständigt för tjuvjakt.. Malajiskmyrkott
Myrkotten utsätts ständigt för tjuvjakt. Malajiskmyrkott

Myrkottar finns i både Asien och Afrika, åtta arter totalt. Samtliga är utsatta för tjuvjakt som skenat iväg till en nästan obegriplig omfattning de senaste åren. En rad tullbeslag visar hur stor handeln är – trots att den är förbjuden. Häromåret upptäckte malaysiska tulltjänstemän vid Kuala Lumpurs flygplats över 700 kilo myrkottfjäll förpackade i säckar. Uppskattningsvis 1 400 myrkottar hade fått sätta livet till för att få ihop en sådan mängd fjäll. Säckarna kom från Ghana och Kongo och medföljande dokument deklarerade att de innehöll torkade örter. Värdet på myrkottfjällen beräknas till över 18 miljoner kronor. Det är inte klart vart fjällen var på väg, men troligen skulle partiet till Kina eller Vietnam. 

Hur många sådana sändningar som slinker igenom är det förstås ingen som vet. Internationella naturvårdsunionen, IUCN, beräknar att över en miljon myrkottar dödats under de senaste tio åren. Myrkottar räknas idag till världens mest utrotningshotade djurarter. Detta till trots är myrkottarnas öde relativt okänt. Medan tjuvjakten på elefanter, noshörningar och tigrar väckt världens indignation har myrkottarna försvunnit i det tysta. 

Men de senaste åren har en rad myndigheter och naturvårdsorganisationer insett allvaret och satsar hårt på att stoppa den omfattande tjuvjakten.

Vissa forskare ser ett samband mellan vinterns Coronaepidemi och myrkottar som säljs på marknaderna i Kina. Vilket förhoppningsvis kommer att leda till minskad efterfrågan på dessa sävliga urtidsdjur, som sorgligt nog är på listan över en av de djurarter som det handlas allra mest med.

Många kämpar för myrkottarna

  • Internationella naturvårdsunionen, IUCN, har bildat ett särskilt organ som arbetar enbart med myrkottar. Flera bevarandeprogram i bland annat Kamerun, Thailand och Kina finansieras nu av IUCN.
  • Brittiska United for Wildlife är en annan organisation som också storsatsar för att rädda myrkottarna.
  • Carnivore and Conservation Programme (CPCP) har väckt stor respekt för sitt arbete med att ta hand om och rehabilitera myrkottar som konfiskerats från den illegala handeln med vilda djur.
  • Save Vietnam´s Wildlife arbetar i frontlinjen för att rädda, rehabilitera och släppa ut konfiskerade myrkottar i det vilda igen, med det långsiktiga målet att stoppa tjuvjakten. (se artikel här intill)
  • Efter intensiv lobbying från WWF beslutade CITES, FN:s specialorgan som reglerar handel med hotade arter, om totalförbud för handel med myrkottar förra året.
  • WWF arbetar också strategiskt i Kina och Vietnam för att stoppa efterfrågan på myrkottfjäll och trycker på för att regeringar bättre ska skydda myrkottar och de områden där de lever och följa internationella avtal som förbjuder handel med arterna.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 18/02/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se