Gå till huvudinnehållet

Nyheter|19 jan, 2024

WWF: EU-kommissionens ordförande fick inte hela bilden av den svenska skogen

Montagebild Ursula von der Leyens och svensk skog
WWF: EU-kommissionens ordförande fick inte hela bilden av den svenska skogen

WWF menar att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens besök i fredags hade ett mycket ensidigt fokus på skogsindustrin. Trots att WWF och andra miljöorganisationer bjöd in henne så tackade hon inte ja till någon av dem.

Visst är det bra att uppmärksamma svensk industriell utveckling och ekonomisk tillväxt, som von der Leyen gjorde idag. Men det är också viktigt att vara medveten om de konsekvenser och risker för miljön som dagens svenska skogsbruk är, med fokus på kalhyggen och allt för mycket avverkning av biologiskt värdefulla skogar, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF.

Vid samtalen med skogsindustrin och regeringen hade det varit önskvärt om EU-kommissionens ordförande även hade fått miljöorganisationernas bild av tillståndet, eftersom skogsindustrin och regeringen har en annan syn på den svenska skogens tillstånd menar WWF.

Det har funnits många progressiva förslag för att stoppa försämringen av EU:s ekosystem. Tyvärr så har svenska regeringen motarbetat många av dem. Exempelvis när Sverige var ordförandeland i EU så avstod regeringen från att rösta eller röstade nej till flera lagförslag som berörde skog.

Man kan undra om problematiken kring biologisk mångfald i den svenska skogen överhuvudtaget lyftes under Ursula von der Leyens besök, avslutar Gustaf Lind.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 19/01/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se