Gå till huvudinnehållet

Nyheter|05 maj, 2022

WWF kritisk till förslag om att minska vargstammen

varg-i-sverige-foto-.jpg
WWF är kritiska mot att EU vill sänka nivån på skyddstatusen för varg. Foto: Staffan Widstrand/WWF

WWF är djupt kritisk till riksdagens (miljö- och jordbruksutskottet) förslag om att sänka antalet vargar till 170 individer ”under en tid”. Uppdraget om nya förvaltningsåtgärder ska läggas på Naturvårdsverket. Sverige ska också verka för en gemensam skandinavisk förvaltningsplan för vargstammen. – Det känns som om man försöker nyttja vargkonflikten för att locka röster, säger WWF.

– WWF ser med stor oro på signalerna förslaget skickar – och de långsiktigt negativa effekterna. Rovdjursförvaltningen är för komplex att nyttja som ett enkelt knep i valarbetet. Det känns som om man försöker nyttja vargkonflikten för att locka röster, men att göra så riskerar att leda till en kommande svekdebatt och man kommer inte kunna uppnå de löften man ger, säger Benny Gäfvert, senior rovdjursexpert på WWF.

WWF uppmanar regeringen att inte ändra politiken till följd av riksdagens så kallade tillkännagivande. Riksdagen debatterar frågan och tar beslut 12 maj.

– Det kan förvärra läget för både varg och människor. WWF har tidigare lämnat förslag om ändringar i jaktförordningen, vilket skulle ge verktyg för en fungerande samexistens mellan människor och stora rovdjur, tillägger Benny Gäfvert.  

Enligt den senaste inventeringen från 2021/2022 beräknas det finnas det cirka 465 individer uppdelade på 46,5 familjegrupper och 23 revirmarkerande par, en ökning från 395 vargar året innan. De slutgiltiga resultaten kommer att sammanställas i juni. Trots ökningen kvarstår problemen med inavel, då många familjegrupper härstammar från samma individer

300 vargar är det lägsta antalet vargar som bör finnas i Sverige för att arten ska ha gynnsam bevarandestatus, enligt Naturvårdsverket. Dessutom bör en invandrad varg från den finsk-ryska populationen reproducera sig med en skandinavisk varg varje femårsperiod för att en gynnsam bevarandestatus ska ha uppnåtts.

Läs mer om WWFs arbete med varg och de andra stora svenska rovdjuren här: www.wwf.se/djur/svenska-stora-rovdjuri den svenska vargstammen.

För frågor, kontakta:

Benny Gäfvert, senior rovdjursexpert på WWF, 070-518 11 71

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 05/05/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se