Gå till huvudinnehållet

Nyheter|20 feb, 2023

WWFs matexpert Anna Richert prisas av SLU

Anna Richert, matexpert WWF Foto Saga Sandin, WWF

Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF, får Sveriges Lantbruksuniversitets utmärkelse ”Årets SLU-alumn”. Hon prisas för sitt arbete att få svenska konsumenter att enklare göra medvetna och hållbara matval.

– Fantastiskt roligt! Jag blir helt golvad och så rörd över att mitt gamla universitet kommer ihåg mig, säger Anna Richert.

Anna Richert är utbildad hortonom (växtbiolog som yrkesmässigt är specialiserad på trädgårdsodling) och tog examen på SLU 1997. Hon är sedan 2014 ansvarig för matfrågor på WWF Sverige och en av landets främsta matexperter. Hon driver projekt som Köttguiden, Vegoguiden, One Planet Plate, Vego i Världsklass och Hållbar livsmedelskedja – med syfte att öka kunskapen om hållbar mat till ett stort antal aktörer i i Sverige och utomlands.

SLU lyfter fram Anna Richerts förmåga att på ett pedagogiskt sätt lyfta komplexa frågor kring mat och miljö, alltid utifrån vetenskaplig stringens, pragmatism och med stor ödmjukhet inför olika målkonflikter.

Juryns motivering lyder: ”Anna Richert har gjort en enastående karriär som specialist inom hållbara matsystem. Hon har gjort ett stort avtryck genom att på ett pedagogiskt sätt lyfta komplexa frågor kring mat och miljö, alltid utifrån vetenskaplig stringens, pragmatism och med stor ödmjukhet inför olika målkonflikter. I sitt genuina engagemang för ett mer hållbart matsystem omsätter hon forskning i konkret verksamhet. Anna bidrar till att svenska konsumenter i dag enklare kan göra medvetna och hållbara matval”.

Bakgrund: Anna Richert har en bakgrund som forskningsledare, egen konsult och projektledare inom LRF. Hennes kompetens spänner från frågor kring avlopp, kretslopp, gödselmedel och växtnäringsbalanser till klimatåtgärder i jordbruket. Hon har också varit med i utvecklingen av en klimatcertifiering för svenska livsmedel.

Fakta: Utmärkelsen SLU alumn delas ut till en tidigare student som är en inspirerande förebild och som gjort karriär inom sitt område. En jury med representanter från SLU, samt en tidigare alumn, utser en vinnare bland de nominerade.

Läs mer här: Matexpert utses till årets SLU alumn 2023 | Sveriges lantbruksuniversitet, SLU (mynewsdesk.com)

Kontaktuppgifter

SLU: Annica Hultfeldt, Alumnkoordinator, 018-672018

WWF: Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 20/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se