Gå till huvudinnehållet

Nyheter|03 okt, 2018

WWFs miljöhjältar prisas för klimatet, naturen och ungas miljöengagemang

Miljöhjälte 2018 logotyper

WWFs utmärkelse Årets Miljöhjälte 2018 går till författaren och föreläsaren Pär Holmgren, Uppsala, för hans engagemang i klimatfrågan. Flora och faunaföreningen Angarngruppen i Vallentuna belönas för sitt arbete kring biologisk mångfald. Det första unga miljöhjältepriset någonsin går till Luca Berardi i Lund.

Författaren och föreläsaren Pär Holmgren från Uppsala är vinnare i kategorin klimat och ekologiska fotavtryck. I dag är han verksam som naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

–Det är oerhört roligt att få priset, inte minst för att WWF står bakom utnämningen. Samtidigt känner jag mig verkligen inte som någon hjälte. Jag gör bara det som alla andra med kunskap och insikt borde göra. Men jag hoppas vara en inspiratör för andra, säger han.

Pär Holmgren sprider budskapet likt en svensk Al Gore och har satt klimathotet på kartan bland allmänheten. Med vishet och djup kunskap skapar Pär engagemang för en av vår tids viktigaste frågor; klimatförändringarna. Under klimatfrågans såväl högtryck som lågtryck, gör Pär den förståelig för många – han är en äkta miljöhjälte!”, skriver juryn i sin motivering.


Angarngruppen, flora- och faunaförening i Vallentuna
, är vinnare i kategorin biologisk mångfald.

Priset är ett fantastiskt erkännande av allt det arbete vår förening gör. Det är en bekräftelse på att alla våra medlemmars ideella engagemang är viktigt, säger Gunnar Hesse, ordförande.

”Angarngruppen har under 50 års tid enträget och med stort engagemang arbetat för att bevara den unika faunan och floran i Angarnssjöängen, ett naturområde i stadens närhet, långt innan begreppet biologisk mångfald var känt för gemene man. Deras arbete har lockat tusentals människor att upptäcka fågellivet och naturen i sin närmiljö”, lyder juryns motivering.

Årets unga miljöhjältepris är det allra första WWF delar ut. Det går till eleven Luca Berardi, 15 år, Lund.

Att få det här priset sporrar mig. Om vi vill se förändring i vår värld, måste vi agera själva. Det ansvaret har vi alla och det kan inte lämpas över på andra, säger han.

”Luca Berardi har trots sin unga ålder hunnit göra mycket för en mer hållbar värld; startat en organisation för hotade vilda djur, agerat barnprogramledare i Kenya och engagerat sin skola i klimatfrågan. Luca har också skrivit en bok, skapat musik, gjort film, you name it, enligt juryns motivering.

Vinnarna fick motta diplom av kung Carl XVI Gustaf på Ulriksdals slott den 10 oktober kl 12

Övriga nominerade 2018:

Biologisk mångfald: Therese Lindgren, bloggare/influencer, Magnus Carlson, sångare
Klimat och ekologiskt fotavtryck: Heidi Andersson, armbryterska, Per Skoog, eldsjäl
Ung Miljöhjälte: Miljötinget i Dalarna och Gävleborg, Greta Thunberg, 15 år, student

FAKTA:
Årets miljöhjälte startade 2010.

Den som nomineras ska under året ha visat:
1) Mod att gå mot strömmen.  2) Åstadkommit något nyskapande med potential att göra väsentlig skillnad för miljön. 3) Varit ett föredöme och inspiration för andra. 4) Insatsen ska ha huvudsakligen skett utanför arbetstid – på frivillig basis.

Kontaktinformation till Årets miljöhjältar:
Pär Holmgren, par.holmgren@lansforsakringar.se, 0708-239542
Luca Berardi, luca.berardi03@gmail.com, 0790-108023
Angarngruppen, ordförande Gunnar Hesse, gunnarhesse@hotmail.com, 0705-566634

För frågor, kontakta:
Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF, 0708-217156, lisbeth.larsso@wwf.se
Cecilia Stenström, projektledare WWF, 0706-693910 cecilia.stenstrom@wwf.se 
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-862622 nina.schmieder@wwf.se

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se