Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2022

Östersjövänligt lantbruk – Baltic Stewardship Initiative

Östersjön Foto: Germund Sellgren / WWF-Sweden.
Grönslick (Cladophora glomerata) i den svenska skärgården, Sverige. Här kan man också se tecken på övergödning av Östersjön. Foto: Germund Sellgren / WWF-Sweden.

Övergödningen är ett stort problem för Östersjön, där hela 97% av innanhavet är påverkat av fosfor och kväveläckage. Under 2022 har WWFs projekt Baltic Stewardship Initiative med finansiering av Jordbruksverket genomfört en webbinarieserie i nära samarbete med LRF och Jordbruksverkets projekt Greppa Näringen för ett mer östersjövänligt lantbruk.

Syftet är att öka kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan lantbrukare, samt mellan lantbrukare och experter, kring effektiva åtgärder på gårdsnivå. Fokus ligger på att lyfta goda exempel från lantbrukare som jobbar med effektiva lösningar på sina gårdar för att minska läckaget av växtnäring till omgivande vattendrag, sjöar och hav samt för att optimera sin användning av växtnäring. Intresset har varit stort och ämnen som täckts in har varit kväveeffektivitet i odling, växtnäringsbrist och beredskap, småskalig biogas och koljordbrukets koppling till övergödning. Alla webbinarier är inspelade och kan ses i efterhand på projektets webbplats.

Dela gärna:

Senast ändrad 06/03/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se