Den utrotningshotade underarten av spetsnoshörningen michaeli i Kenya hade ett bra år 2020. För första gången dödades inte en enda noshörning av tjuvjägare. Där har WWF alltså uppnått organisationens mål, nollvision för tjuvjakt Beståndet växer med nästan 5 procent årligen och vid årets slut fanns det 789 individer. Detta tack var flera års metodiskt arbete med att stärka skyddet för noshörningarna med fler, bättre rustade parkvakter och ett strategiskt arbete med att försvåra smuggling av noshörningshorn.
Spårhundar avslöjar smugglade djurdelar
En pusselbit i WWFs arbete med att försvåra den illegala handeln med noshörningshorn är att stoppa smuggelvägarna ut från Afrika till marknaderna i Asien. Hamnarna i Östafrika var under många år de främsta utförselportarna för elfenben och noshörningshorn och myrkottsfjäll. WWF introducerade ett arbetssätt med spårhundar för att söka igenom containrar i hamnarna. Metoden bygger på att man tar ett luftprov och sedan får hundarna i blindtest lukta av proverna. Det är ett oerhört framgångsrikt arbetssätt och nu kommer detta modellprojekt skalas upp av FNs miljöprogram UNEP i alla hamnar.
Malaria ett hot mot naturvården
En studie WWF har genomfört visar att några av naturvårdens hjältar, parkvakterna, oftare drabbas av malaria än befolkningen i övrigt. Risken är drygt 30 procent högre för dem som arbetar i fält. Orsaken är främst dåliga myggnät. WWF har nu försett 10 000 parkvakter i Kenya och Tanzania med myggnät och insektsmedel för att skapa en bra och säker arbetsmiljö.