Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2020

Lokalt sågat virke bra för de vilda djuren

Byskogsbruk Tanzania
Byskogsreservat i Sauti Moja och de närliggande byarnas skogar är en livsviktig så kallad vandringskorridor för en av Afrikas största elefantpopulationer.

Tack vare virkesförädling ökar inkomsterna från byskogsbruk avsevärt. Ett mobilt sågverk i ett viltvårdsområde i Tanzania har redan gett god avkastning till Sauti Moja och fyra andra byar i området, då man istället för att sälja skogen på rot, själva sågar, torkar och säljer virket. Detta har i sin tur lett till att drygt 140 000 hektar miomboskog nu förvaltas hållbart.

Byskogsreservat i Sauti Moja och de andra byarnas skogar är en livsviktig så kallad vandringskorridor för en av Afrikas största elefantpopulationer. Här har WWF bidragit till att utveckla uthålligt skogsbruk och klimatsmarta jordbruksmetoder. Invånarna kan genom skogsbruket leva av vad skogen ger och samtidigt uppskatta sina vilda grannar. Det har gett elefanter i Selousreservatet i Tanzania en säker vandringsled ner till floden Rouvuma och Niassareservatet i Moçambique.

Byskogsbruken med engagerade lokalinvånare är generellt lyckade exempel där skyddad skog och uthålligt skogsbruk genererar ekonomi till en fattig landsbygdsbefolkning, samtidigt som arter som elefanter och lejon får en fristad.

Dela gärna:

Senast ändrad 10/02/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se