Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2020

Myrkotten fick ökat skydd

Myrkotte som rullar ihop sig för att vila på en termitkulle i Gorongosa nationalpark, Moçambique. Bild tagen strax efter den släpptes tillbaka i naturen. Foto: naturepl.com / Jen Guyton / WWF
Myrkotte som rullar ihop sig för att vila på en termitkulle i Gorongosa nationalpark, Moçambique. Bilden är tagen strax efter att den släpptes tillbaka i naturen. Foto: naturepl.com / Jen Guyton / WWF
Hör till världens mest tjuvjagade

Under 2020 beslutade kinesiska myndigheter att ge den kinesiska myrkotten högsta skyddsstatus – i likhet med jättepandan. Det blir också förbjudet att använda arten som ingrediens i traditionell kinesisk medicin. Myrkottar är några av världens mest tjuvjagade och exploaterade däggdjur i handeln med vilda djur, så besluten är mycket efterlängtade.

Används främst i Asien

Myrkottarnas fjäll är eftertraktade som ingrediens i kinesisk medicin och köttet ses som en delikatess, inte minst i Kina och Vietnam. I Asien har bestånden krympt med 80 procent de senaste 10 åren. Trots att arten globalt är skyddad har efterfrågan på den kinesiska myrkotten ökat.

WWF hoppas att det här blir en viktig milstolpe för att få bort handeln och efterfrågan på hotade arter. Värdet av levande myrkottar för ekosystemet är mycket högre än vad deras fjäll och kött säljs för.

WWF har förespråkat starkare skydd för de asiatiska myrkottarna under många år. Trots att Kina nu skärper skyddet för myrkottar, så finns det risk att efterfrågan kvarstår. Därför kommer WWF fortsätta arbetet med att öka allmänhetens kunskap om myrkotten och få bort konsumtion av myrkottsfjäll och myrkottskött.

Dela gärna:

Senast ändrad 10/02/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se