Gå till huvudinnehållet
För torsken i östra Östersjön föreslår EU ett fortsatt stopp för det riktade torskfisket, vilket innebär att det inte kommer finnas någon specifik kvot för respektive medlemsland.
För torsken i östra Östersjön föreslår EU ett fortsatt stopp för det riktade torskfisket, vilket innebär att det inte kommer finnas någon specifik kvot för respektive medlemsland.
Arter, Hav & sötvatten |

Överfisket på torsk kan stoppas

EU-kommissionen beslutade att följa ICES råd och införde ett temporärt fiskestopp för torsk i västra Östersjön, strömming i centrala Östersjön, Rigabukten och Bottenviken samt rödspätta och skarpsill i Östersjön. Att Kommissionen valt att följa ICES kvotråd för torsken i västra Östersjön innebär en sänkning på nästan 70 procent, vilket WWF ser som mycket positivt eftersom detta bestånd länge överfiskats. Förutom att minska fångsterna har man även föreslagit att återinföra ett temporärt fiskestopp under lekperioden och göra ytterligare begränsningar för fritidsfiske.

Om rätt politiska beslut fattas så innebär det att överfiske kan stoppas innan de förödande effekterna har blivit för stora.

Inventering i Björns skärgård

Rädda Östersjön – bli Östersjöfadder

Varje sommar drabbas Östersjön av kraftiga algblomningar. Överfiske och övergödning är de främsta orsakerna till algblomningarna och de största hoten mot ett friskt och levande Östersjön. Ökande sjöfart, undervattensbuller och utsläpp av miljögifter är andra stora hot. Hjälp oss i vårt arbete med att skydda Östersjöns unika växt och djurliv!

Senast ändrad 27/01/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se