Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2020

Planerade dammbyggen stoppade

Mekong Irrawaddy Dolphin (Orcaella brevirostris) is one of 58 endangered aquatic species and fully protected under the highest level of Fisheries Law.
Mekong Irrawaddy Dolphin (Orcaella brevirostris) is one of 58 endangered aquatic species and fully protected under the highest level of Fisheries Law.

Att nedre Mekongfloden i Kambodja får fortsätta strömma fritt, i åtminstone tio år till, är en seger för såväl människor som natur och ett resultat av många års policyarbete.

Beslutet att stoppa dammbyggen inkluderar Sambordammen i norra Kambodja och var den bästa möjliga nyheten för en hållbar framtid för de mer än 60 miljoner människor som lever utmed floden och för den fantastiska biologiska mångfalden som är beroende av den.

Tack vare byggstoppet kan delfinerna överleva

En färsk rapport, som släpptes av Kambodjas fiskemyndighet och WWF år 2020 visar att läget stabiliserats något de senaste tre åren för den lilla populationen av irrawaddydelfiner i Mekongfloden. Antalet individer uppskattas nu till 89 – och andelen kalvar som når vuxen ålder är den högsta på 10 år. Flodvakter, krafttag mot tjuvfiske och insamling av illegala fiskenät har gett resultat. Även om en liten uppgång registrerats de senaste åren är populationen extremt sårbar. De irrawaddydelfiner som lever i Mekongfloden hade aldrig klarat sig om dammarna byggts.

Ett samarbete som ger hopp

Efter många år av naturvårdsinsatser finns det fortfarande hopp om att kunna rädda floddelfinerna. Ett framgångsrikt samarbete mellan myndigheter, WWF, turistnäringen och lokalsamhällen vid Mekongfloden har bidragit till ett lite mer stabilt läge. WWF har verkat i området i många år och vill nu tillsammans med regeringen hitta energikällor som inte hindrar flodens fria flöde.

Dela gärna:

Senast ändrad 27/01/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se