Gå till huvudinnehållet
Torsk
Hav & sötvatten, Naturskydd |

Ryskt havsområde blir fredat från bottentrålning

WWF Sverige har berett väg för att de fyra största fiskeriföretagen* i Ryssland har tecknat ett avtal för att bevara bottenkänsliga biotoper i Barents hav. Över 90 procent av rysk torsk och kolja fiskas normal med bottentrål, men det är en destruktiv fiskemetod som skadar havsbottnen och förstör känsliga ekosystem.

Problemet har varit känt de senaste åren. WWF Sverige har finansierat en kartläggning av miljön, vilket har lett till att WWF Ryssland tillsammans med fiskare nu har identifierat områden med bland annat svampdjur, kallvattenkoraller och sjöpennor, som ska undvikas om man fiskar med bottentrål. Fiskarna kommer frivilligt att undvika en total yta på drygt 36 000 km2 (motsvarar fyra Vänern).

“Det här avtalet innebär en konsensus som var svår att nå. Vi har försökt tänka vad som är bra för miljön och för fiskare, så att vi kan bevara känsliga bioresurser och friska ekosystem för nästa generation. Fiskarna har tagit ansvarstagande beslut med rigorösa krav som de ska följa,” – Alexey Golenkevich, fiskeexpert på WWF Ryssland.

*Aktörerna är: The Fishing Industry Union of the North (FIUN), Norebo Group, JVC “Arkhangelsk Trawl Fleet” and F.E.S.T. Group Vill du veta mer om det? Läs här på engelska: https://wwf.ru/en/resources/news/barents/morskie-lesa-barentseva-morya-zashchityat-rossiyskie-rybaki-/

Green sea turtle

Hjälp oss i vårt arbete för att rädda haven – Bli Marinfadder

Den största mångfalden av liv på jorden finns i havet. Men våra livsviktiga vatten förorenas allt snabbare av gifter, plast och skräp som inte hör hemma där. Sköldpaddor, delfiner och andra djur i haven dör när de fastnar i plasten eller tror att den är mat. WWF arbetar hårt för att skydda de marina ekosystemen och de fantastiska arter som finns i haven från hot som överfiske, nedskräpning, klimatförändringar och föroreningar.

Senast ändrad 27/01/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se