Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2017

Selous utbildar mot tjuvjakt

Elefant med unge

En allt större tjuvjakt och exploatering från gruvor, gas och olja hotar Selou i Tanzanias. Av 120 000 elefanter finns bara cirka 15 000 kvar i dag. WWF har under 2017 kraftsamlat för att rädda det värdefulla landskapet. En drömgräns för namninsamling uppnåddes i augusti då 500 000 personer hade skrivit på för att rädda Selous. Dessa namn lämnades över till presidenten.

En utbildning för domare och åklagare kring brott mot artskydd och undersökning av brottsplatser hölls under 2017 i alla distrikt som gränsar till Selous. Under hösten utbildades också 50 så kallade ”village game scouts” i området. Det är volontärer som arbetar utan vapen för att skydda naturresurserna. Totalt har WWF finansierat utbildning och utrustning för 75 sådana parkvakter.

I slutet av september höll WWF en workshop om naturvårdsdrönare för användning i parken. De förarlösa och kameraförsedda planen ska förbättra skyddet mot tjuvjakt. Under två veckors tid utbildades 10 nya piloter. Drönare är ett mycket effektivt verktyg för att upptäcka tjuvjägare. Ofta är områdena mycket stora. Planen kan flyga på flera hundra meters höjd och är förprogrammerade att köra en bestämd rutt som scannas av.

WWF har också satsat på märkning med mikrochips och GPS-sändare av både elefanter och noshörningar i både Tanzania och Kenya. GPS-signalen ger information om var djuret befinner sig och kan dessutom programmeras att larma sambandscentralen om djuret lämnar säkert område.

Dela gärna:

Senast ändrad 12/01/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se