WWF är optimistiskt om att kunna stoppa handeln med elfenben i Asien. Framstegen hittills har lett till att de inhemska elfenbensmarknaderna i Taiwan stängdes 2020 samt att stängningar i Hongkong och Singapore planeras till 2021. I Kina stängdes de redan 2017. Myanmar skriver om sin lag om elfenbenshandel och Laos premiärminister har utfärdat liknande direktiv för att stänga elfenbensmarknader i landet och att stärka kontrollen. Det är dock fortfarande en lång väg att vandra för andra länder i Sydostasien.
I Sverige har vi numera bra kontroll på elfenbenshandeln
WWF har sedan 1987 agerat för att begränsa handeln med elfenben i Sverige. Första stora insatsen gjordes 1988 med rapporten Sveriges Import och export av exotiska djur vilken förändrade handeln på bara några månader. Genom uthålligt påverkansarbete under de kommande 10 åren trädde artskyddsförordningen, som reglerar handeln med vilda djur och växter, i kraft 1999. Efter detta har den olagliga elfenbenshandeln effektivt kunna bekämpas av rättsvårdande myndigheter. Det som är viktigt att agera för är att handeln med gammalt elfenben regleras bättre och det är ett arbete som pågår.
Hjälp från Leonardo DiCaprio
Hittills har WWF haft en stor framgång i att mobilisera och få hjälp av kändisar, som Leonardo DiCaprio och skådespelerskan och sångerskan Li Bingbing, med att sprida kunskapen om det viktiga i att minska elfenbenskonsumtionen.