Gå till huvudinnehållet
Gröna havssköldpaddor (Chelonia mydas) som simmar i Stora Barriärrevet utanför Queensland, Australien. Många havssköldpaddor går en grym död till mötes när de fastnar i fiskenät.
Gröna havssköldpaddor (Chelonia mydas) som simmar i Stora Barriärrevet utanför Queensland, Australien. Många havssköldpaddor går en grym död till mötes när de fastnar i fiskenät.
Illegal handel & tjuvjakt |

Tusentals havssköldpaddor kläcktes under WWFs skydd

WWF jobbar i alla stora hav med att minska bifångsterna av havssköldpaddor inom fisket, med att stoppa den illegala jakten och handeln samt att rädda stränder där havssköldpaddorna lägger sina ägg. På den grekiska stranden Sekania kläcks varje vår tusentals havssköldpaddor. Tack vare WWFs givare kan vi hjälpa till att skydda den. Vakter ser till att turister håller sig på avstånd så att ungarna kan utvecklas i lugn och ro, kläckas ifred och sedan tryggt och säkert ta sig till vattnet och simma ut i havet.

Under fyra kritiska månader vaktades den skyddade stranden. Mer än 200 faror avvärjdes, såväl människor som försökte ta sig in på stranden, som hotande bränder. Vakternas insatser ledde till att 276 sköldpaddebon, med 100-150 ägg i varje bo, klarade sig igenom säsongen.

På många platser samarbetar WWF med lokalbefolkningen för att minska jakten på sköldpaddor och deras ägg. Oftast dödas sköldpaddorna för köttet som säljs och ger en god förtjänst. Därför hjälper vi till att skapa alternativa sysselsättningar som inte skadar naturen.

En viktig del i arbetet med att skydda havssköldpaddor är också utbildning i deras betydelse för turism och för ekosystemet.

Green sea turtle

Hjälp oss i vårt arbete för att rädda haven – Bli Marinfadder

Den största mångfalden av liv på jorden finns i havet. Men våra livsviktiga vatten förorenas allt snabbare av gifter, plast och skräp som inte hör hemma där. Sköldpaddor, delfiner och andra djur i haven dör när de fastnar i plasten eller tror att den är mat. WWF arbetar hårt för att skydda de marina ekosystemen och de fantastiska arter som finns i haven från hot som överfiske, nedskräpning, klimatförändringar och föroreningar.

Senast ändrad 27/01/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se