Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2017

Tusentals havssköldpaddor kläcktes under WWFs skydd

Gröna havssköldpaddor (Chelonia mydas) som simmar i Stora Barriärrevet utanför Queensland, Australien. Många havssköldpaddor går en grym död till mötes när de fastnar i fiskenät.
Gröna havssköldpaddor (Chelonia mydas) som simmar i Stora Barriärrevet utanför Queensland, Australien. Många havssköldpaddor går en grym död till mötes när de fastnar i fiskenät.

WWF jobbar i alla stora hav med att minska bifångsterna av havssköldpaddor inom fisket, med att stoppa den illegala jakten och handeln samt att rädda stränder där havssköldpaddorna lägger sina ägg. På den grekiska stranden Sekania kläcks varje vår tusentals havssköldpaddor. Tack vare WWFs givare kan vi hjälpa till att skydda den. Vakter ser till att turister håller sig på avstånd så att ungarna kan utvecklas i lugn och ro, kläckas ifred och sedan tryggt och säkert ta sig till vattnet och simma ut i havet.

Under fyra kritiska månader vaktades den skyddade stranden. Mer än 200 faror avvärjdes, såväl människor som försökte ta sig in på stranden, som hotande bränder. Vakternas insatser ledde till att 276 sköldpaddebon, med 100-150 ägg i varje bo, klarade sig igenom säsongen.

På många platser samarbetar WWF med lokalbefolkningen för att minska jakten på sköldpaddor och deras ägg. Oftast dödas sköldpaddorna för köttet som säljs och ger en god förtjänst. Därför hjälper vi till att skapa alternativa sysselsättningar som inte skadar naturen.

En viktig del i arbetet med att skydda havssköldpaddor är också utbildning i deras betydelse för turism och för ekosystemet.

Dela gärna:

Senast ändrad 12/01/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se