Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2017

Undersökning visar att även svenskar äter hajfenssoppa

Blåhaj

73 miljoner hajar dödas varje år för sina fenors skull – trots att många bestånd av hajar är hotade. Ofta skärs fenorna av från den levande hajen som sedan dumpas överbord för att gå en plågsam död till mötes. Handeln med hajfenor omsätter miljardbelopp och är ofta del i organiserad brottslighet. WWFs undersökning från 2017 tyder på att även svenskar är del i att upprätthålla den marknaden.

I Sverige är allt hajfiske förbjudet men det är lagligt att sälja hajfenssoppa. I WWFs SIFO-undersökning uppgav Fem procent, motsvarande 370.000 svenskar, uppger att de någon gång har ätit hajfenssoppa i Sverige eller utomlands. Det är fler än det antal svenskar som årligen reser till Thailand.

WWF jobbar både på politisk nivå och med en rad bevarandeåtgärder. Några positiva resultat där WWF varit starkt bidragande är att Kinas regering har förbjudit hajfenssoppa på offentliga middagar, att fler hajarter fått ökat skydd mot handel (CITES) samt att den illegala internationella frakten av hajfenor minskat genom ett samarbete mellan WWF och TRAFFIC.

Dela gärna:

Senast ändrad 12/01/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se