Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|27 jun, 2023|Pressmaterial

20års-jubileum: Idag släpps fem småfläckiga rödhajar i havet utanför Lysekil

För tjugonde året i rad släpps idag, tisdag 27 juni, fem småfläckiga rödhajar ut i Gullmarsfjorden utanför Lysekil. Med dagens hajsläpp inräknat har totalt 176 individer släppts ut sedan projektet startade 2003. Hajsläppen är en viktig del i arbetet för att öka kunskapen om och skydda den hotade arten.

Småfläckig rödhaj släpps i havet.
Småfläckig rödhaj släpps i havet. Av: Elias Neuman / Havets Hus

–  Det är glädjande att för tjugonde året kunna sätta ut hajar till det fria. Tack vare de frisläppta hajar som vi kunnat följa under åren har vi lärt oss om både deras rörelsemönster och vilka hot de utsätts för. Det är viktig kunskap för att stärka skyddet för våra svenska hajarter, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF.

Vid förra årets släpp förseddes 32 hajar med sändare samtidigt som mottagare sattes ut runt om i Gullmarsfjorden. Hittills har data från några av mottagarna analyserats och bland annat visat att alla hajar som sattes ut lämnade utsättningsområdet inom tio dagar. Till hösten kommer resten av mottagarna att analyseras och kunna ge mer viktig information om hajarnas rörelsemönster.

Situationen för småfläckig rödhaj har förbättrats genom åren. Arten är inte längre rödlistad men fortfarande fredad och får inte fiskas. Mer kunskap krävs för att säkra framtiden för den småfläckiga rödhajen. Situation är kritisk i haven, över 75 procent av hajarterna är hotade globalt.

– Haven står inför stora utmaningar som nedskräpning, uppvärmning och överfiske. En djurgrupp som drabbas hårt är just hajar som i svenska vatten framför allt hotas av bifångst. Hajsläppet är ett sätt att sätta fokus på havets biologiska mångfald och vikten av att bevara den, säger Maria Jämting, vd på Havets Hus.

Genom att föda upp och sätta ut märkta hajar i det fria är målet att öka kunskapen om deras beteende och vandringsmönster. Hajar är känsliga för fisketryck och störningar i miljön samtidigt som de är mycket viktiga för det marina ekosystemet.

PROGRAM Hajsläpp tisdag 27 juni:

13:00: Gemensam pressträff med Havets Hus och WWF

  • Plats: Havets Hus, Havets verkstad, plan 1. Ingång från Turistgatan.
  • Martin Stjernstedt, akvarietekniker och lärare på Havets Hus, berättar om småfläckig rödhaj och Havets Hus bevarandeprojekt.
  • Inger Näslund, senior havsexpert på WWF, berättar om situationen i haven, varför hajar och rockor är särskilt utsatta och vad som behöver göras för att skydda dem.

Ca: 14.00: Hajsläpp

  • Plats: Bryggan utanför Havets Hus
  • Hajarna transporteras ut till bryggan vid Havets Hus och släpps ut i havet.
  • Media har möjlighet att fotografera hajungar inne i akvariet.

Fakta:

Om WWF
WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen. Det gör vi genom att kämpa för att stoppa förlusten av livsmiljöer, stoppa artutrotningen och halvera fotavtrycken av konsumtion och produktion. Läs mer på wwf.se

Om Havets Hus och projektet
Havets Hus arbetar aktivt för att öka kunskapen om haven, havens arter och hur vi människor kan agera mer hållbart i vår vardag för att stötta miljön och haven. Sedan 2003 föder Havets Hus upp och släpper ut märkta småfläckiga rödhajar. Bevarandeprojektet ska stärka det lokala beståndet, öka kunskapen om hajen och informera om hajars utsatta situation i världen. Arbetet sker sedan några år i samarbete med Världsnaturfonden WWF. Över 60% av vattenvolymen inne i akvariet bebos av arter som Havets Hus sätter ut.

Läs mer på: havetshus.se/akvariet/bevarande  

Karta över återfynd av frisläppta hajar: havetshus.se/akvariet/bevarande/hajslapp

För frågor, kontakta:

Inger Näslund, senior havsexpert WWF, 070-105 30 57, inger.naslund@wwf.se

Maria Jämting, vd Havets Hus, 070-521 65 30, maria.jamting@havetshus.se

Cecilia Gustavsson, pressekreterare WWF, 073- 514 34 98 cecilia.gustavsson@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 27/06/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se